Blog Merkrecht

Commodore – een legendarische merknaam komt weer tot leven

De Commodore 64…noem de naam bij mensen die in de jaren ’80 zijn opgegroeid en toen zijn begonnen te gamen en vanzelf komen de verhalen naar voren. Het laden van spellen met cassettebandjes, fluittonen bij het opslaan van digitale gegevens, een tv-toestel als monitor….klassieke beelden en geluiden voor de 80’s-gamers die nu hard richting de 40 lopen.

In de jaren ’90 verdween de Commodore uit beeld. De naam Commodore is uiteraard een belangrijk en waardevol merk. Iedereen krijgt er haast een instant warm-jaren-’80-gevoel bij, vergelijkbaar met andere typische jaren ’80 namen zoals Tjolk, Knight Rider en Frizzle Sizzle.

Het komt met enige regelmaat voor dat oude merknamen weer opnieuw in de markt worden gezet, en dat moment is nu ook voor Commodore aangebroken. Een Italiaans bedrijf heeft onlangs de merknaam COMMODORE als merk willen vastleggen, en dan niet voor computers maar voor smartphones. Op de site www.commodoresmart.com is al een preview te zien van een –zo op het eerste gezicht- strakke moderne smartphone met het overbekende Commodore-logo.

Het bedrijf claimt dat zij inmiddels merkrechten hebben in 38 landen en ze zijn vast van plan de telefoon in al die landen uit te brengen.

Nu is de vraag echter: gaan ze de merkrechten ook echt krijgen? En daaruit voorvloeiend: komt die Commodore-smartphone er dus ook echt? Een korte check in het merkenregister laat immers zien dat er nogal wat andere Commodore-merken zijn geregistreerd voor elektronica-producten, waaronder ook computers en smartphones vallen.

Het meest in het oog springend is daarbij dat het Italiaanse bedrijf (via een Engelse vennootschap) op 10 april 2015 de naam voor de Europese Unie heeft willen vastleggen. Echter, op 15 juni 2015 is er ook een andere merkaanvraag ingediend voor het merk Commodore in de EU. Die is weliswaar van een latere datum, maar zal geheid voor vuurwerk in de registratieprocedure zorgen. Ook bestaat er o.a. nog een oude merkregistratie uit 2006 voor het merk Commodore waarbij ook met name mobiele telefoons zijn genoemd.

Het zal waarschijnlijk uitdraaien op een flink ingewikkelde procedure waarbij van allerlei kanten om bewijs zal worden gevraagd waaruit enerzijds het gebruik van het merk blijkt (bij niet-gebruik kunnen de oude rechten uit 2006 immers vervallen) en anderzijds de goede intenties van het Italiaanse bedrijf blijken (een merkaanvraag waarbij je te kwader trouw bewust het merk van een ander vastlegt, kan namelijk ook vervallen worden verklaard.

Kortom: voorlopig zal het laatste woord hierover nog niet zijn gezegd, maar dit is nu al een interessante zaak.

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
× Stel je vraag via WhatsApp