Blog Merkrecht

Flappy Bird – een rare vogel in merkenland

Een van de populairste apps van de afgelopen weken was Flappy Bird, een spelletje waarbij je een vogeltje door een soort Super Mario-achtig landschap moest laten vliegen. De game werd in korte tijd enorm populair. Ondanks het feit dat de maker ongeveer 30.000 dollar per week verdiende met de game, heeft de maker de game op 9 februari offline gehaald uit de Appstore en de Google Play store. De reden? Het spel was te verslavend.

Tot zover is er eigenlijk niets raars te melden….

Echter: het gerucht gaat nu dat Apple en Google nu allerlei nieuwe apps weigeren waarvan de naam lijkt op Flappy Bird. De reden? De naam zou teveel lijken op Flappy Bird en zou daarmee voor verwarring kunnen zorgen.

In feite betekent dit dus de Google en Apple vinden dat de nieuwe apps inbreuk maken op het merk Flappy Bird. Dat kan uiteraard, maar het vreemde hierbij is dat die merknaam niet is beschermd! De naam was dus feitelijk van niemand. Zonder registratie is een merknaam vogelvrij en kan iedereen er in principe gebruik van maken.

Kennelijk vinden Google en Apple dat ze zelf kunnen bepalen wat al dan niet een merkrechtelijke claim zou kunnen zijn. Een erg vreemde gang van zaken. Want: wie bepaald de volgende keer of er al dan niet sprake is van een merk? En waar moet je dat als ondernemer dan gaan nakijken? Er zijn immers geen geregistreerde rechten die in een register zijn na te zoeken. Moet je maar afwachten wat de nukken van Google en Apple zijn? Dat lijkt me niet de bedoeling.

Om het verhaal positief te eindigen: gelukkig is Flappy Bird ook nog gewoon op de computer te spelen op freeflappybird.org. Ik zou zeggen: Game ze!

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
× Stel je vraag via WhatsApp