Blog Patentrecht

Hangt uw toiletrol wel goed?

Breaking news: eindelijk het definitieve antwoord op de vraag of je een WC rol met het losse eind naar de muur toe of van de muur af moet hangen. Iemand had het Amerikaanse patent nr. 465588 van Seth Wheeler gevonden. Naar men zegt de uitvinder van de hedendaagse toiletrol. Alle actualiteitenrubrieken pikten dit verhaal op en slingerden het zonder enige kritische noot de wereld in.

Als je het patent van Wheeler bekijkt, wat zie en lees je dan ? De tekeningen laten alleen een rol papier zien met perforatielijnen, zodat gemakkelijk velletjes papier afgescheurd kunnen worden. In de figuren wordt de rol getoond vanaf de kant waar het losse eind hangt. Volgens de media het bewijs, dat het losse eind dus van de muur af moet hangen.

Maar in het patent van Wheeler staat helemaal niets over een muur genoemd of hoe je een rol moet ophangen. Dat in de tekening het losse eind aan de voorkant getoond wordt, heeft helemaal niets te maken met hoe je de rol ten opzichte van de wand moet ophangen. In patenttekeningen teken je de uitvinding meestal vanuit zo’n hoek dat de uitvinding duidelijk wordt. Dus als het duidelijk is als je iets op z’n kop zet, dan teken je dat zo. Maar dat zegt nog helemaal niets over hoe je een uitvinding zou moeten gebruiken.

Natuurlijk kan ik het niet nalaten om eens te kijken wat er naast het patent van Wheeler uit 1891 nog meer gepubliceerd is. Dat doe ik met de vrij toegankelijke database Espacenet van het Europees Octrooibureau. Na slechts enkele minuten kom ik al de publicatie US 422866 tegen uit 1890, eveneens van Seth Wheeler. In deze eerdere publicatie wordt ook een toiletrol getoond, nu met een iets eenvoudiger perforatielijntje. De tekeningen laten de rol met het losse eind netjes zien, maar nu precies in omgekeerde stand! Is dit dan het bewijs, dat de rol toch met het losse eind naar de muur toe moet hangen?

Dus hangt uw toilet rol wel goed? Als het aan Seth Wheeler ligt wel, want die wist het kennelijk ook niet.

Bas-Jan ’t Jong

Octrooigemachtigde
× Stel je vraag via WhatsApp