Blog Patentrecht

Het beste idee

In mijn vak als octrooigemachtigde kom ik bijna dagelijks nieuwe ideeën tegen. Klanten komen bij ons voor een vrijblijvend advies over de mogelijkheden om hun beste idee te beschermen en daarbij vertellen ze vol enthousiasme over hun uitvinding.

Soms vraagt een klant mij ook wel eens wat ik nu van het idee vind en dan kan ik eigenlijk alleen maar mijn persoonlijke mening geven. Of een idee een succes gaat worden, zou ik niet durven zeggen omdat dit van zoveel factoren afhangt.

Nu is er sinds enkele jaren het televisie programma “Het beste idee van Nederland”. Daarin mogen mensen hun beste idee presenteren en bepaalt een “deskundige” jury of het idee doorgaat naar de finale. De meeste ideeën worden om nonsense redenen afgewezen: De ene keer is het omdat een jurylid het niet “ziet”, de volgende keer is het omdat er “patenten” zijn, en dan wordt iemand botweg uitgelachen. En als er dan een “geweldig” idee doorgaat, dan blijkt uit een korte zoektocht op Google het product al te koop te zijn (does airvizion.com ring a bell ? Of de vaatdoekhouder voor een vaatwasser, zoals bekend uit de Europese patentaanvraag EP1913861 ?)

Na mijn jarenlange ervaring in dit vak, is het mijn overtuiging, dat het succes van een product niet zo zeer ligt in het feit of het idee het beste idee is, maar veel meer ligt in de energie, die er in gestoken wordt. Alleen mensen die er voor gaan, in hun idee heilig geloven en alles op zij zetten, zullen het idee tot een succes kunnen maken. Succes komt nooit vanzelf; het is gewoon keihard werken !

En als je idee dan na alle bloed, zweet en tranen, tot een succes is geworden, zul je zien dat er altijd aasgieren op je pad komen. Dan is het wel zo prettig om ooit je beste idee beschermd te hebben.

Bas-Jan ’t Jong

Octrooigemachtigde
× Stel je vraag via WhatsApp