Blog Merkrecht

Let op: Domeinnaam fraude!

Bij Inaday weten we er meer van, ook als het gaat om handelen tegen domeinnaam- en acquisitiefraude. We worden al jarenlang wekelijks geconfronteerd met dit soort fraude door klanten die email hebben gekregen uit het Verre Oosten. In die email staat dat een niet nader genoemde partij probeert om domeinnamen te registreren waarin de handelsnaam of de merknaam van onze klant voorkomt.

De afzender van de email geeft vervolgens aan dat zij de aanvraag voor die domeinnaam hebben ontvangen en toevallig hebben gezien dat onze klant ook die naam heeft beschermd. De vraag is dan of onze klant niet graag zelf die domeinnaam wil hebben…..Alsof een min of meer officiële overheidspartij het wereldwijde merkenregister zou natrekken en vervolgens bedrijf X uit Almelo (ik noem maar een plaats) hoogstpersoonlijk een mail zou sturen met dit soort vragen. Hoe langer je er over nadenkt, hoe absurder het wordt.

Enfin, het gaat hierbij uiteraard om malafide verkoop van domeinnamen met bangmakerij als leidraad. Pure oplichterij als je het mij vraagt. Het geeft voor veel bedrijven wel heel veel onduidelijkheid en dat is jammer. Gelukkig weten onze klanten dat ze bij dit soort vragen contact kunnen opnemen met onze specialisten. We adviseren ze dan altijd het bericht in de prullenbak te gooien en er geen verdere tijd aan te besteden.

Ook voor ons is het moeilijk om hiertegen op te treden. De boefjes zitten immers een halve wereld verder….

Tot vandaag!

Ik werd vanochtend zelf gebeld door ene Ivo de Boer van TIPO die aangaf dat hij had gezien dat er ‘iemand’ was die de domeinnaam inaday.de zou willen registreren. Hij vroeg zich af of wij dat wel wisten en of we niet zelf de domeinnaam zouden willen hebben. Ik hoorde op de achtergrond dat Ivo op een callcenter werkte en hoorde collega’s van hem precies hetzelfde verhaal (met een andere bedrijfsnaam) aan de telefoon houden. Uiteraard rook ik meteen onraad.

Ik vroeg Ivo waar hij te bereiken was. Hij gaf een telefoonnummer in Amsterdam en verwees naar het emailadres info@ trademark-office.org. Uiteraard dook ik meteen Google in. Daar bleek dat het adres waar dit bedrijf zat al vaker gebruikt te worden voor malafide zaken, blijkens de meldingen op onder andere fraudehelpdesk.nl en de website van Tros Radar. Geen frisse club dus.

Inmiddels heb ik contact gehad met het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (de overheidsinstantie die onder andere gaat over het uitgeven van merkrechten) en de Fraudehelpdesk bij beide instanties melding van deze misstanden gemaakt.

Moraal van het verhaal: Vragen over mogelijke fraude bij domeinnaamregistratie? Neem contact met ons op. Wij weten er meer van!

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
× Stel je vraag via WhatsApp