Kan ik een bedrijfsconcept beschermen?

Op zichzelf bestaat er geen recht waarmee bedrijfsconcepten op zichzelf te beschermen zijn. Bij patenten is bescherming van bedrijfsconcepten op zichzelf zelfs expliciet uitgesloten.

Wel kun je soms op andere manieren bescherming krijgen voor onderdelen van je bedrijfsconcept. Wanneer je bij het bedrijfsconcept een technisch product of technische werkwijze gebruikt die voldoet aan de vereisten voor patentbescherming (waaronder nieuwheid en inventiviteit), dan kun je dit wel met een patent beschermen en zo anderen op afstand houden. Als anderen binnen het gebied van bescherming een soortgelijk bedrijfsconcept willen aanbieden, dan is de kans aanwezig dat ze hierbij afhankelijk zijn van jouw techniek.

Bijvoorbeeld: Het bedrijfsconcept van een spaarkaart is op zichzelf niet te beschermen, maar je kunt een technische vernieuwing bij deze spaarkaart, zoals bijvoorbeeld een kaart die door de technische functies te scannen is zonder dat je deze uit je portemonnee hoeft te halen, wel beschermen met een patent.

Om anderen op afstand te houden is het tevens raadzaam om een naam of ander onderscheidingsteken de ontwikkelen om bekendheid in de markt te krijgen, welk merk je met een merkregistratie kunt beschermen. Bovendien kun je in de fase voordat je je uitvinding openbaar maakt met andere partijen praten met gebruik van een geheimhoudingsverklaring. Voor geheimhoudingsverklaringen bestaan geen beperkingen ten aanzien van de aard van het idee, maar je maakt hierbij alleen afspraken met de partij waarmee je in gesprek bent.

Wel is het mogelijk (mits iemand voldoet aan bepaalde voorwaarden) om bedrijfsgeheimen te beschermen.

Heb je vragen over de bescherming van een bedrijfsconcept? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

   Stel je vraag via WhatsApp