Een voorrangsrecht of prioriteit, wat is dat en wat kun je ermee?

Een voorrangsrecht, ook wel prioriteitsrecht genoemd, is een recht dat wordt toegekend aan de eerste aanvrage voor een bepaald recht zoals een patent, model of merk. De datum van deze eerste aanvrage kan dan gebruikt worden als peildatum voor het registreren van dat recht in andere landen, mits die aanvragen in andere landen binnen een vastgestelde termijn na de eerste aanvrage worden ingediend. Voor merken en modellen is deze termijn 6 maanden, voor patenten 12 maanden.

Meer informatie

Andere partijen kunnen dus gedurende die periode na de eerste aanvraag niet langszij komen en snel je recht in andere landen registreren. In feite zou je het kunnen zien als een recht dat ervoor zorgt dat je gedurende de uitbreidingsperiode een wereldwijd recht hebt, mits je uiteindelijk binnen die periode ook in alle landen waar je interesse in hebt het recht hebt aangevraagd. Op die manier hoeft je niet direct in alle landen bescherming aan te vragen, maar heb je na een eerste aanvraag nog even de tijd om je strategie te bepalen.

Bij merken kun je overigens ook na afloop van de zes maanden natuurlijk nog merkrechten aanvragen in de landen waar je dat wilt, maar je kunt het voorrangsrecht dan niet meer inroepen. Bij modellen hangt dit af van de omstandigheden van het geval. Bij patenten kan dit meestal niet, vanwege de vereiste nieuwheid.

Neem vrijblijvend contact op

Wil je bescherming aanvragen, maar heb je vragen over hoe je het beste bescherming kunt krijgen in de landen die voor jou belangrijk zijn? Neem dan contact op, we helpen je graag!

   Stel je vraag via WhatsApp