Hoe bescherm ik mijn uitvinding als ik voorafgaand aan een patentaanvraag met partners, financiërs of anderen over de uitvinding wil praten?

Voor het aanvragen van patent is het van belang dat je uitvinding op het moment dat de patentaanvraag ingediend wordt nog niet in de openbaarheid is gekomen. Dit vereiste geldt wereldwijd, en ook publicaties die je zelf verricht tellen mee bij de beoordeling van de nieuwheid en inventiviteit van de uitvinding.

Op het moment dat je voor de indieningsdatum zonder beperkingen met anderen over de uitvinding hebt gesproken, dan geldt dit als een openbaarmaking die de mogelijkheden voor bescherming kan beperken. Om veilig over je uitvinding te kunnen praten met externe partijen is het van belang om geheimhouding af te spreken. Hoewel je onder omstandigheden al onder impliciete geheimhouding kunt hebben gesproken (bijvoorbeeld doordat beide partijen zouden moeten weten door de aard van het gesprek dat hiervan sprake was), is het sterk aan te raden om voordat je over je uitvinding praat hierover schriftelijk geheimhouding af te spreken. Een voorbeeld van een hiervoor te gebruiken geheimhoudingsverklaring kun je downloaden van onze website.

Vragen over patenten?

Heb je nog vragen over het aanvragen van een patent? Je kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

   Stel je vraag via WhatsApp