Kan ik een idee beschermen?

Ideebescherming bestaat op zichzelf niet. Voor veel ideeën zijn er echter wel andere soorten rechten die je kunt aanvragen die een goede bescherming bieden. Welk recht hierbij het meest geschikt is, hangt af van het soort idee dat je wil beschermen.

Op het moment dat je idee een technische vernieuwing betreft, dan kun je dit deel van je idee vastleggen door middel van een patentaanvraag. Het is hierbij wel van belang dat je idee in de patentaanvraag op een manier omschreven moet worden die een vakman in staat stelt om de uitvinding na te bouwen (het vereiste van nawerkbaarheid). Je hoeft daarbij overigens geen zaken toe te lichten die voor een vakman vanzelfsprekend zijn. Wanneer je bijvoorbeeld een patentaanvraag richt op een lamp die geen warmte produceert, zonder daarbij te noemen hoe je de lamp uitvoert zodat dit resultaat bereikt wordt, dan is de uitvinding niet-nawerkbaar beschreven. Het kan lastig zijn om te bepalen of een technisch idee al nawerkbaar is. Zit je in deze situatie, neem dan contact met ons op voor advies.

Als je uitvinding echter te maken heeft met het uiterlijk van een bepaald product, dan kun je bescherming aanvragen door middel van een modelregistratie. Mocht dit uiterlijk te maken hebben met de voordelen die het product je geeft, dan is een patentaanvraag doorgaans logischer.

Daarnaast kun je een onderscheidingsteken (zoals bijvoorbeeld een naam of logo) beschermen met een merkregistratie.

Mocht je een idee hebben waarvan je wilt weten wat de mogelijkheden voor bescherming zijn, neem dan contact met ons op. Daarnaast vindt je hier meer informatie over een idee vastleggen. We adviseren je graag bij het bepalen van de beste strategie!

   Stel je vraag via WhatsApp