Wat is een octrooigemachtigde?

Een octrooigemachtigde is een persoon die, doordat hij de ins en outs van de octrooiwetgeving kent, goed kan adviseren over de beste strategie voor het aanvragen van patent. Alle octrooigemachtigden zijn aangesloten bij de Orde van Octrooigemachtigden. De Raad van Toezicht van deze Orde ziet er daarbij op toe dat octrooigemachtigden hun beroep goed uitvoeren. Op die manier kan je veilig en vertrouwd met deze persoon over je idee praten. De titel octrooigemachtigde is wettelijk beschermd, en het is dus verboden om je ten onrechte octrooigemachtigde te worden.

Meer informatie over octrooigemachtigde

Om octrooigemachtigde te worden moet iemand allereerst een technische vooropleiding afgerond hebben. Daarna dient hij gedurende een bepaalde opleidingsperiode (waarin hij zich octrooigemachtigde in opleiding kan noemen), te werken onder de verantwoordelijkheid van een beëdigd octrooigemachtigde. Op het moment dat hij daarnaast met succes een aantal theoretische en praktische examens heeft afgelegd om de ins en outs van de octrooiwetgeving te leren kennen, dan kan de octrooigemachtigde op zijn verzoek worden beëdigd, waarbij hij onder andere belooft geheime informatie geheim te houden.

In de markt zijn er ook partijen actief die zich bijvoorbeeld octrooi-expert of octrooischrijver noemen. Op deze personen is veelal geen toezicht vanuit de Orde van Octrooigemachtigden, waardoor de deskundigheid van deze partijen niet gegarandeerd kan worden.

Vrijblijvend contact

Wil je een gesprek over technische bescherming? Neem dan contact met ons op. Een van onze octrooigemachtigden neemt dan contact met je op.

   Stel je vraag via WhatsApp