Wat is een patent?

Met een patent (in het Nederlands ook wel octrooi genoemd) is het mogelijk om technische ideeën te beschermen. Met een patent kun je voorkomen dat anderen jouw uitvinding namaken binnen het gebied waar je bescherming geldt. Op het moment dat een ander je idee namaakt, dan kun je die partij aanschrijven. De belangrijkste voorwaarden om voor bescherming door middel van een patent in aanmerking te komen zijn nieuwheid en inventiviteit.

Meer informatie

Een patent geldt vanaf de indieningsdatum voor een periode van maximaal 20 jaar. Hierbij is het wel nodig om je patent in stand te houden. Hiervoor betaal je vanaf een bepaald moment en meestal jaarlijks een instandhoudingstaks. Betaal je deze instandhoudingstaks niet op tijd, dan vervalt je patent.

Overigens wordt de term ‘ergens patent op hebben’ in het spraakgebruik vaak breder gebruikt, bijvoorbeeld om iemands unieke kenmerken in het algemeen te beschrijven. Wanneer je idee niet technisch is, dan is vaak bescherming mogelijk door middel van andere rechten, zoals een merkregistratie. Ook wordt in Engelstalige landen de term patent soms voor een modelregistratie gebruikt. Wij gebruiken de term patent echter uitsluitend voor bescherming van technische uitvindingen.

Neem vrijblijvend contact op

Zoek je meer informatie over bescherming van je idee, en wil je advies of een patent hiervoor mogelijk is, of dat andere opties misschien beter zijn? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag om je idee te beschermen.

   Stel je vraag via WhatsApp