Veelgestelde vragen

Mocht je toch geen antwoord op je vraag vinden via deze lijst van veel gestelde vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Behalve de technische bescherming van een nieuw ontwikkeld product zelf, kunt u ook de vormgeving en het design van uw product vast laten leggen. Hierdoor krijgt u een exclusief recht op het gebruik van dat design.

Meer informatie

Patent is mogelijk voor het beschermen van techniek, mits deze techniek op de indieningsdatum nieuw en inventief is. Websites worden natuurlijk uitgevoerd op een computer en zijn in dat opzicht technisch. Om de bepalen of je techniek ook voldoet aan de verdere vereisten, moet je kijken of de venieuwing van de website zit in de technische functionaliteiten die de website biedt, of dat het eerder gaat om het achterliggende bedrijfsconcept. Vaak zien we dat bij nieuwe ideeën voor websites het met name draait om de inhoud van de website, verbonden met een bepaald bedrijfsconcept, en niet zozeer een technische vernieuwing. Omdat bedrijfsconcepten op zichzelf zijn uitgesloten van beschermen, is in dat eerste geval bescherming met een patent mogelijk.

Meer informatie

Op het moment dat je zending door de douane wordt tegengehouden, dan is de douane bijvoorbeeld van mening dat een zending die zij inklaren producten bevat die inbreuk maken op merkrechten van anderen. In dat geval kan de douane de producten vasthouden en niet uitklaren.

Meer informatie

Een voorrangsrecht, ook wel prioriteitsrecht genoemd, is een recht dat wordt toegekend aan de eerste aanvrage voor een bepaald recht zoals een patent, model of merk. De datum van deze eerste aanvrage kan dan gebruikt worden als peildatum voor het registreren van dat recht in andere landen, mits die aanvragen in andere landen binnen een vastgestelde termijn na de eerste aanvrage worden ingediend. Voor merken en modellen is deze termijn 6 maanden, voor patenten 12 maanden.

Meer informatie

Met een merkregistratie krijg je bescherming in een land (of groep van landen) voor het merk dat in de aanvraag voor het recht is genoemd. Een merkregistratie is een recht dat je aanvraagt, en levert een sterk recht waarmee je goed kunt optreden tegen anderen die onterecht gebruik maken van je merk.

Meer informatie

Op het moment dat je een merk aanvraagt, dan dien je hierbij ook de klasse of classificatie aan te geven waar je je merk voor aanvraagt. Om het geheel wat overzichtelijker te maken, zijn alle producten en diensten die er zijn onder verdeeld in categorieën.

Meer informatie

Deze tekens zijn afkomstig uit het Amerikaans rechtssysteem. In Nederland en in de meeste Europese landen hebben de tekens geen wettelijke basis.

Meer informatie

In de aanvraagprocedure voor een merk kan de overheid bezwaar maken als deze van mening is dat het merk niet voldoet aan de wettelijke vereisten voor een merk. Dit wordt ook wel een weigering genoemd.

Meer informatie

Als het productassortiment wordt uitgebreid is het verstandig na te gaan of de dekking van je merkrechten nog wel goed genoeg is.

Meer informatie

Veel bedrijven frissen eens in de zoveel jaar hun huisstijl op. Er komt een nieuw, aangepast logo, nieuwe kleuren enzovoort. Het bedenken en invoeren van een nieuwe huisstijl is vaak een ingrijpende en kostbare operatie waarbij het hele bedrijf wordt doorgelicht en in een nieuw jasje wordt gestoken.

Meer informatie

Ja, als uw merk geweigerd is door de overheid mag u uw merk nog gebruiken. Het is alleen zo dat je dan geen merkrechten hebt. Dat betekent dat je dus geen alleenrecht hebt op het gebruik van het merk en anderen dus ook zonder problemen gebruik kunnen maken van je merk. In veel gevallen kiezen bedrijven er dan ook voor om van verder gebruik van een merk af te zien als dat merk is geweigerd. Je wilt immers niet dat anderen zomaar kunnen profiteren van je inspanningen om je merk bekend te maken.

Meer informatie

Als je je merkrecht verloren hebt, mag je in principe nog steeds gebruik maken van je merk. Tenzij je natuurlijk zelf hebt verklaard dat niet meer te zullen doen of een rechten heeft uitgesproken dat je dat niet meer mag doen. Als je je merkrecht verloren hebt, kun je niet meer optreden tegen anderen die ook gebruik maken van dat merk. Het kan dan zelfs zo zijn dat anderen dan dat merk registreren en je alsnog verbieden het merk te gebruiken.

Meer informatie

Dat hangt er van af wat je het best vindt. Als je kiest voor zo weinig mogelijk risico, dan kun je het best allemaal aparte merkrechten aanvragen. Het nadeel van één Europees merk is namelijk dat zo’n merk ook door één enkele actie onderuit gehaald kan worden. Het voordeel van allemaal aparte inschrijvingen is dat het waarschijnlijk niet snel zal voorkomen dat er in alle landen problemen ontstaan en het merk in alle landen onderuit gehaald wordt.

Meer informatie

In sommige gevallen kan dat kan je een pay-off of slagzin beschermen als merk. De voorwaarde is wel dat de pay-off of slagzin zelf aan de voorwaarden voor het krijgen van een merkrecht voldoet. Dit betekent dat de pay-off of slagzin onderscheidend moet zijn en niet beschrijvend mag zijn. Is de pay-off of slagzin op zichzelf wel beschrijvend en niet onderscheidend dan kiezen veel ondernemers er voor om onderscheidende kenmerken aan de slagzin toe te voegen. Dit zijn bijvoorbeeld de naam van het bedrijf (Van Dale, meesters in schilderonderhoud) of een logo.

Meer informatie

Op het moment dat je je domeinnaam hebt vastgelegd, dan geeft dit van zichzelf niet automatisch rechten. Je kunt de domeinnaam bijvoorbeeld wel gebruiken als handelsnaam (bijvoorbeeld booking.com) en dan is de domeinnaam door middel van het handelsnaamrecht beschermd.

Meer informatie

Ieder natuurlijk persoon of rechtspersoon mag een merkrecht aanvragen. Het is wel belangrijk dat de je in de merkaanvraag de juiste persoon als merkhouder noemt, onder andere omdat het merkrecht vereist dat je het ingeschreven merk ook daadwerkelijk gebruikt. Ook moet de rechtspersoon wel formeel strikt juridisch zaken in eigendom kunnen hebben. Zo kan een vennootschap onder firma (vof) geen zaken zelfstandig in eigendom hebben. Als er vanuit een vof een merk wordt aangevraagd, dan wordt er meestal voor gekozen om het recht op naam van de vennoten aan te vragen.

Meer informatie

Wanneer je je merk hebt aangevraagd, dan wordt het merk getoetst door de verlenende instantie. Als bij deze toetsing geen bezwaren worden gevonden wordt het merk ingeschreven. Wanneer je je merkrecht erg snel in wilt schrijven, dan kun je in de Benelux om een zogenaamde spoedregistratie vragen.

Meer informatie

Er bestaan diverse soorten merken. Bij een woordmerk bescherm je een combinatie van tekens, ongeacht de vormgeving. Bij een beeldmerk bescherm je de vormgeving van je merk, waarbij je merk ook tekens kan bevatten. Vaak verdient het met het oog op een ruime beschermingsomvang de voorkeur om een merk als woordmerk te registreren, als dit mogelijk is in het licht van de verdere vereisten voor je merk.

Meer informatie

Bij een merkaanvraag moet je naast de omschrijving van het merk ook een omschrijving geven van de producten en diensten waarvoor je het merk aanvraagt. Alle producten of diensten te in het economisch verkeer kun je hierbij in een merkrecht meenemen. In feite zijn alle producten of diensten, zo lang ze maar concreet te benoemen zijn, geschikt om aan te geven waar je je merk voor wilt gebruiken.

Meer informatie

Bij een merkrecht vermeld je enerzijds het merk waarop de aanvraag gericht is, om zodoende te voorkomen dat anderen een soortgelijk merk gebruiken. Een merkrecht vraag je aan voor een of meerdere producten en/of diensten waarvoor je het merk gebruikt. Met je merk kun je optreden op het moment dat derden het soortgelijke merk op een manier gebruiken zodanig dat je hiervan schade ondervindt (bijvoorbeeld als het hetzelfde merk betreft, maar ook bijvoorbeeld bij meeliften).

Meer informatie

Merkrechten zijn steeds voor periodes van 10 jaar geldig. Na iedere periode van 10 jaar kan het merkrecht weer vernieuwd worden. In principe zijn merkrechten dus eeuwigdurend.

Je kunt uw merk niet alleen in Nederland, België of Luxemburg vastleggen. Het kleinste gebied waar je als Nederlander/Belg/Luxemburger je merk kan beschermen als je in je eigen land bescherming wilt, is de Benelux. Dit kan via het aanvragen van een Benelux merkinschrijving.

Meer informatie

Nadat we alle gegevens hebben voor je merkaanvraag zal Inaday zo snel mogelijk overgaan tot het officieel indienen van de merkaanvraag. De merkenautoriteiten (zoals het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom) zullen dan allereerst de gegevens van de aanvraag controleren.

Meer informatie

Een handelsnaamrecht geeft inderdaad ook een zekere bescherming voor handelsnamen die bedrijven gebruiken. Je moet je wel realiseren dat een handelsnaamrecht dus alleen recht geeft op het gebruik van een naam voor een bedrijf.

Meer informatie

De enige manier om een merkrecht te krijgen is door het recht aan te vragen. Er moet dus een officiële merkaanvraag worden ingediend. Wil je een merk aanvragen? Neem dan contact met ons op.

Met een merkrecht kun je niet voorkomen dat anderen een naam gaan gebruiken die voor algemeen gebruik geschikt is. Een merkrecht wordt alleen toegekend aan merken die onderscheidend zijn en niet beschrijvend voor de producten waarvoor het merk gebruikt wordt.

Meer informatie

Met een merkrecht heb je binnen het gebied waar je bescherming hebt aangevraagd het alleenrecht op het gebruik van het merk. Daarbij moet je onder gebruik alle economische handelingen verstaan, zoals verkopen, te koop aanbieden, importeren, exporteren etc. Op die manier kun je voorkomen dat anderen ongeoorloofd meeliften op de bekendheid die je hebt in de relevante markt.

Meer informatie

Oppositie is het formele bezwaar dat iemand bij het Beneluxbureau (of andere merkenautoriteiten) kan indienen op basis van zijn oudere merkrecht tegen een jongere merkaanvraag, als diegene van mening is dat het jongere aangevraagde merk (teveel) lijkt op zijn oudere merk en daardoor verwarring kan veroorzaken

Als beginnende ondernemer kan het interessant zijn om jouw producten te gaan verkopen via partnerplatforms zoals Bol.com of Amazon. Het is belangrijk om jouw productinformatie te beschermen. De producten die je aanbiedt, moeten voldoen aan de merkrichtlijnen van het platform. Hieronder valt ook een registratie bij het merkenregister in de Benelux of Europese Unie voor de juiste klasse(n). Je moet dus kunnen aantonen dat jij eigenaar bent van de merknaam die jij gebruikt. Vervolgens meld je jouw merkregistratie aan bij Bol.com of Amazon.

Meer informatie

Uw onderneming, product of dienst is voorzien van een merknaam. Het is belangrijk om deze naam te beschermen. Zodat andere ondernemingen met soortgelijke producten/diensten geen gebruik kunnen maken van uw naam. Daardoor zouden zij namelijk kunnen meeliften op uw opgebouwde bekendheid of kunnen zij zorgen voor negatieve associaties. Het is dus belangrijk om een merkrecht aan te vragen. Maar hoeveel kost dat?

Meer informatie
Resultaten 1 - 30 van 30

   Stel je vraag via WhatsApp