Wat is modelrecht?
Behalve de technische bescherming van een nieuw ontwikkeld product zelf, kunt u ook de vormgeving en het design van uw product vast laten leggen. Hierdoor krijgt u een exclusief recht op het gebruik van dat design. Met een modelrecht mogen anderen niet zonder uw toestemming hetzelfde model of een gelijkend model op de markt brengen. Het is een exclusief recht dat voor de Benelux zijn weerslag vindt in het BVIE: Benelux-Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom. Met dit recht beschermt u het uiterlijk van een product of tekening van een te ontwikkelen product, feitelijk beschermt het dus het design.
Wat kunt u beschermen?
Met modelrecht kunt u alle zaken die uw product een eigen gezicht geven beschermen. Het omvat niet alleen de vormgeving van het fysieke product, maar ook bijvoorbeeld logo’s, patronen voor stoffen, spelborden, kaarten en prints op T-shirts. Van eenvoudige ontwerpen tot complexe hoogstandjes, voor alles wat voor ú belangrijke ontwerpen zijn om te beschermen, kunt u modelrecht aanvragen. De rechten gelden enkel voor het uiterlijk van een product, de technische werking valt hier niet onder, maar onder het octrooirecht (of patentrecht). Ook hiervoor is Inaday de partner voor u: bekijk hier meer over het octrooirecht.
Waar geldt een modelrecht?
In het algemeen adviseren wij om het model te beschermen in het land waar u zelf gevestigd bent en waar uw belangrijkste markten liggen. In overleg met u stellen wij voor uw model rechten een optimale landendekking op, met de daarbij behorende registratieroute. Uiteraard zijn wij volledig op de hoogte van de ins en outs van iedere route, zodat wij voor u de beste modelbescherming kunnen bieden.
Schending van of inbreuk op uw modelrecht
Er is sprake van inbreuk wanneer een tekening of model hetzelfde uiterlijk vertoont als het beschermde model of dezelfde algemene indruk wekt. Bij schending van of inbreuk op modelrecht zal een rechter aan de hand van de eisen van het BVIE toetsen of het daadwerkelijk geschonden is. Ieder geval van gelijkend ontwerp zal op zijn eigen waarde moeten worden geschat. Inaday kan u in één dag adviseren over dit soort vragen, om te adviseren over uw kansen bij de rechter.
Wat zijn de kosten?
De kosten verschillen afhankelijk van uw wensen, van invloed zijn de landen waarin modelrecht aangevraagd dient te worden. Lees hier meer over de kosten
De kosten verschillen per regio. Veel van onze klanten kiezen er voor om de rechten meteen voor de Europese Unie aan te vragen. Modelbescherming in de Europese Unie kost €1025,-, inclusief kosten van een model- of merkengemachtigde. In landen buiten de Europese Unie valt het modelrecht onder de nationale wet, de kosten hiervoor wisselen daardoor per land.
Hoe lang is een modelrecht geldig?
In Europa geldt er een maximale beschermingsduur van 25 jaar, waarbij u telkens voor een periode van 5 jaar bescherming kunt verkrijgen. Wij brengen u natuurlijk altijd ruim van tevoren op de hoogte van het aanstaande aflopen van iedere termijn.
Ook na afloop van de periode kunt u in sommige gevallen nog via het auteursrecht of merkenrecht bescherming krijgen voor het design. Inaday heeft alle expertise in huis om u hierbij optimaal te kunnen adviseren en begeleiden.
Modelrecht aanvragen / registreren
Inaday adviseert u binnen één dag over modelbescherming voor uw product. Bij het daadwerkelijk aanvragen wordt een depot ingediend welke gecontroleerd wordt aan de hand van de eisen van het uitvoeringsreglement. Als aan deze eisen is voldaan wordt het recht geregistreerd en is uw model beschermd. Inaday brengt binnen 24 uur advies uit en regelt na uw akkoord direct bescherming van uw modelrecht.
Niet geregistreerd modelrecht
Het registreren van u model rechten is de meest zekere manier om uw product of ontwerp te beschermen. Mocht dit echter om de een of andere reden niet zijn gedaan, bestaat er ook zoiets als een niet geregistreerd modelrecht.
Een niet-geregistreerd Uniemodel ontstaat wanneer een tekening of model voor het publiek beschikbaar gesteld wordt. Vanaf het moment van publiekstelling is uw tekening of model in principe drie jaar beschermt onder een niet-geregistreerd Uniemodel.
Heeft u geen rechten aangevraagd voor uw tekening of model maar toch het gevoel dat uw rechten aangetast zijn op grond van het niet-geregistreerd Uniemodel? Neem dan direct contact met ons op en wij kijken wat we voor u kunnen betekenen.
Het overdragen van modelrecht
De rechten van uw model kunnen, indien nodig, overgedragen worden. Zoals bepaald in het BVIE is hiervoor een akte noodzakelijk. Wij kunnen deze voor u opstellen. Deze akte voor de overdracht van uw rechten hoeft niet notarieel te zijn, maar als u dit voor de zekerheid wenst kunt u daarvoor ook gewoon bij Inaday terecht.
Meer weten?
Heeft u nog vragen over modelbescherming en/of wilt u uw productontwerp direct beschermen of registreren? Neem dan contact met ons op.
Heeft u nog vragen over het aanvragen van modelrecht en wilt u uw innovatieve idee direct beschermen? Neem dan contact met ons op. Nooit meer te hoeven bukken om de was te doen. Met als doel dat consumenten met meer plezier de was kunnen doen. Dát wilde het bedrijf Wastoren® waarmaken. De uitvinding? Een innovatief modulair kastsysteem voor de wasmachine en droger. Wij onderzochten of deze uitvinding al bestond en zorgden voor de nodige rechten. In dit artikel lees je meer over de patent aanvraag van Wastoren® en hoe wij dit beschermen. Een veel voorkomend en gevaarlijk probleem in magazijnen en bedrijfshallen: verblinding bij de hefbeweging van heftrucks. Door het heffen moet de chauffeur omhoogkijken en krijgt daardoor de felle magazijnlampen in zijn gezicht. Liftsens® wist hoe deze onveilige werksituaties opgelost kunnen worden. Hun uitvinding? De verlichting wordt automatisch gedimd zodra er een verticale hefbeweging wordt gedetecteerd. Zo kan de chauffeur veilig zijn werk blijven doen. Wereldberoemde Formule 1 coureur Max Verstappen wilde een volgende stap zetten in zijn carrière. In 2021 startte hij een eigen kledinglijn MAX 1. Maar er was een andere partij die hier anders over dacht. Nike vond het merk van Verstappen wel erg lijken op een populaire merknaam van Nike: AIR MAX. Was er inderdaad sprake van merkinbreuk? Dat lees je in dit artikel. Tarieven model registreren
Bekijk de tarieven Blog modelrecht
De patentaanvraag van Wastoren®: met plezier de was doen
Liftsens®: veiligere werksituaties in magazijnen voor heftrucks
MAXimaal merkconflict tussen Nike en Verstappen
Altijd bescherming binnen één dag
Alle expertise in huis
Persoonlijk advies en contact