Blog #Merkrecht 

Adidas gaat op zijn strepen staan

Zou je het Tesla-logo verwarren met dat van Adidas?
Huh? Wat hebben Adidas en Tesla met elkaar te maken?

Adidas was not amused toen Tesla vorig jaar zijn nieuwe Model 3 lanceerde. Als logo voor dit nieuwe model dat de markt moet gaan veroveren had Tesla bedacht de “E” uit de naam in de vorm van de drie streepjes onder elkaar te gebruiken. Mooi minimalistisch, strak en herkenbaar. Dachten ze.

Maar… al sinds mensenheugenis heeft Adidas drie strepen als herkenningsteken gebruikt én als merk geregistreerd en Adidas zegt dan ook: er is een risico op verwarring en mensen zouden kunnen denken dat de twee iets met elkaar te maken hebben. Is er dan een risico dat je per ongeluk met een nieuwe auto in plaats van een trainingspak of -schoenen thuiskomt?
Nou nee, maar Adidas heeft wél diverse merkregistraties wereldwijd voor de drie strepen, en is bang dat Tesla de drie streepjes ook op merchandising, waaronder kleding, zal zetten. Dan wordt het risico op verwarring en associatie wel groter.

Er zijn door de jaren heen wel aanpassingen in het Adidas-logo geweest, maar de drie streepjes blijven volgens Adidas hét herkenningsteken en zij claimen dus ook het alleenrecht hierop te hebben; je kunt ook gerust wel stellen dat Adidas een bekend merk is.

Ze willen daarom ook dat niemand anders een logo met drie streepjes gebruikt, of dat nou ook voor schoenen en sportkleding is of voor auto’s… Dus maakten ze bezwaar bij het Amerikaanse merkenbureau toen Tesla daar het drie-streepjeslogo logo als merk wilde laten vastleggen. Tesla heeft eieren voor zijn geld gekozen en het logo op het nieuwe model stilletjes gewijzigd.

Ze zeggen dat het niets met het bezwaar van Adidas te maken heeft en puur een “branding-issue” was, maar zo zie je maar, ook als grote jongen kun je je maar beter goed laten adviseren voordat je een nieuw logo introduceert!

Jetske Zandberg

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp