Blog #Patentrecht 

Werelduitvinding van Nederlandse bodem: Bluetooth

Je maakt er waarschijnlijk dagelijks gebruik van. Muziek luisteren met een draadloze koptelefoon. Of handsfree bellen in de auto wanneer je onderweg bent. Dat kan allemaal dankzij een draadloze korte afstand verbinding die apparaten met elkaar kunnen maken: Bluetooth. Maar wist je dat Bluetooth een uitvinding is van Nederlandse bodem? Meer over de geschiedenis van deze uitvinding en de uitvinder lees je in dit artikel.

 

De geschiedenis van Bluetooth

Nederlander Jaap Haartsen bedacht Bluetooth, een systeem dat door miljarden apparaten over de hele wereld gebruikt wordt. Jaap ontwikkelde in 1994 dit systeem voor zijn vroegere werkgever Ericsson. Maar pas in 2006 brak Bluetooth door. Het patent stond op Haartsen’s naam, maar het Zweedse telecombedrijf Ericsson is eigenaar. Helaas voor Haartsen is hij daardoor niet rijk geworden. Maar zijn uitvinding heeft zo’n grote invloed gehad op de samenleving. Daarom heeft Haartsen een plekje gekregen in de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame tussen grote namen zoals Steve Jobs (uitvinder van de iPod) en Alexander Graham Bell (uitvinder van de telefoon).

 

Waar komt de naam Bluetooth® vandaan?

Het project waar Jaap Haartsen destijds aan werkte kreeg een tijdelijke werknaam. Het project werd vernoemd naar de oude Deense koning Harald Blauwtand (Blåtand). De Vikingkoning maakte namelijk in de 10e eeuw verbinding tussen Scandinavië en het Europese vasteland. Niet alleen de naam is een eerbetoon naar de koning Blauwtand, maar ook het logo. In het Bluetooth®-logo zijn namelijk zijn intialen verwerkt, geschreven in runenschrift.

 

Logo Bluetooth gebaseerd op Runenschrift

 

Uitvinder in dienstverband

Jaap is niet rijk geworden van zijn uitvinding Bluetooth. Hoe zit dat precies? De werkgever neemt een werknemer in dienst voor het ontwikkelen van een product. Bijvoorbeeld een R&D functie. Volgens de wet heeft de werkgever recht op de uitvinding die door de R&D werknemer bedacht is. De werkgever betaalt de werknemer immers een salaris en geeft de werknemer ruimte om ideeën te bedenken. Maar een werknemer die niet in dienst is genomen voor het (door)ontwikkelen van een product heeft minder beperkingen. Stel, een sales medewerker bedenkt een slimme verbetering van het product. Dan heeft diegene mogelijk wél het recht om patent aan te vragen.

Maar wanneer een werknemer in zijn eigen vrije tijd een uitvinding doet. Dan mag hij/zij op eigen titel een patent aanvraag indienen. Hoewel er nog steeds discussie kan ontstaan tussen werkgever en werknemer, wanneer deze uitvinding te veel in de buurt komt van het werkgebied van de werkgever. Zeker weten wat de afspraken zijn met jouw werkgever? Controleer dan je arbeidsovereenkomst.

 

Bescherm jouw patent

Heb jij een uitvinding of slimme oplossing bedacht die in de buurt komt van het werkgebied van jouw werkgever? Het kan handig zijn om dit met je werkgever te overleggen, omdat die mogelijkheden kan bieden om jouw oplossing op de markt te brengen. Neem contact op met onze patentgemachtigden voor advies.

 

 Neem contact op

Bas-Jan 't Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp