Blog #Merkrecht 

Registerfraude - Boefjesupdate…we hebben er weer 1 gevonden!

Registerfraude. Helaas hebben wij daar veel mee te maken. Dat zit zo: als wij voor klanten bijvoorbeeld een merkregistratie aanvragen, worden de aanvraaggegevens meteen online gezet door de beheerders van het officiële merkenregister.

Echter, omdat de gegevens online staan, is ook meteen duidelijk welke partijen een merkrecht hebben aangevraagd. In feite krijgen malafide bedrijven dan ook een up-to-date adressenbestand van bedrijven die merkrechten aanvragen. Vervolgens sturen ze de aanvragers, onder andere onze klanten, rechtstreeks een brief waarin ze aangeven dat zij óók een register hebben. En of ze even een fiks bedrag over willen maken om daarin geregistreerd te worden.

Wij waarschuwen onze klanten daar op een aantal momenten voor, maar helaas komt het toch voor dat ze ingaan op die ‘aanbieding’. Strikt juridisch is bij al dat soort brieven namelijk sprake van niet meer dan een aanbieding om in een register opgenomen te worden.

Er is vaak geprobeerd om actie te ondernemen tegen dit soort clubs, maar dat heeft niet altijd het gewenste effect. Vaak zijn de partijen niet in Nederland gevestigd en moeilijk bereikbaar.

Vandaag kregen we echter via een klant een brief die hij had ontvangen van het Centraal Register voor Merken en Octrooien, te bereiken via een adres in Den Haag, J.P. Coenstraat 7, en via email op contact @ patenten-register.nl.

Dit lijkt dus een Nederlandse club te zijn.

Als je verder kijkt naar de gegevens (IBAN, algemene voorwaarden, domeinnaamregistratie en website) blijkt dat het gaat om een Poolse club. Deze club is echter nét zo malafide als al die andere boefjes die onze klanten bestoken. Pure misleiding. Oppassen dus!

Voor onze klanten geldt: ga er van uit dat je alle post gewoon via Inaday ontvangt. En: bij twijfel altijd even bellen of mailen.

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp