Blog #Merkrecht 

Dr. Martens vs Temu: merkinbreuk via Google-advertenties

Dr. Martens, een iconisch schoenenmerk, sleepte het Chinese e-commerceplatform Temu voor de rechter wegens inbreuk op de merknaam. Temu adverteerde namelijk met de handelsnamen “Dr. Martens” en “Airwair” in Google-advertenties. En promootte daarmee look-a-likes van de klassieke boots van Dr. Martens. Dit is in strijd met het merkrecht, maar gaat ook tegen de regels van Google in.

Dr. Martens: de iconische en tijdloze laarzen

Dr. Martens, een Brits schoenenmerk, staat bekend om zijn iconische laarzen met gele stiksels en zolen gemaakt van luchtkussens. Airwair is de licentiehouder van het merk Dr. Martens en bracht de schoenen onder deze naam uit. Het eerste model, 1460 Boot, werd op 1 april 1960 gelanceerd. Dit is sindsdien het populairste en meest nagemaakte model. Deze laarzen werden eerst gedragen als werkschoenen, maar al snel liepen jongeren rond met de boots aan hun voeten en werd het een symbool voor de subcultuur. 

Schoenenoorlog vol verwarring

Dr. Martens heeft in het verleden veel te maken gehad met merkinbreuk. Een recente rechtszaak was tegen schoenenketen Van Haren. Het ging om een verwarrende gelijkenis tussen de klassieke 1460 Boot van Dr. Martens en de schoenen van Van Haren. Airwair verloor deze strijd omdat er onvoldoende verwarringsgevaar was. Zo zijn er nog veel meer imitaties van de beroemde boots op de markt. Airwair heeft nog een behoorlijke route te doorlopen.

 

Temu vs Dr. Martens: de strijd via Google

Temu adverteerde via Google met laarzen die sterk lijken op die van Dr. Martens. Bovendien maakten ze gebruik van de zoektermen “Dr. Martens” en “Airwair” om deze look-a-likes te promoten. Hierdoor schopte Temu Dr. Martens uit de top zoekresultaten van Google op hun eigen merknaam. Gebruikers van Google zagen daardoor eerste de kloon van de veterlaarzen en daarna pas de originele laarzen.

 

Google-advertenties: misleidende merk campagnes

Via Google is het mogelijk om te adverteren op zoektermen. Adverteren kan op je eigen merknaam, maar ook op merken van anderen. Mag dit? Ja, dit is toegestaan. Maar alleen als de adverteerder zich niet voordoet als de eigenaar van de handelsnaam en/of replica’s aanbiedt. Temu verbrak deze regels van Google door de nabootsing van Dr. Martens te presenteren. En misleidde hierdoor de gebruikers van de zoekmachine

 

Online merkinbreuk: check wie op jou adverteert!

Ben je benieuwd of er iemand op jouw merknaam adverteert? Controleren is eenvoudig! Voer jouw merknaam in op Google. Als een concurrent verschijnt met een advertentie in de zoekresultaten, dan adverteren zij op jouw merknaam. Maar wanneer is dit tegen de regels?

  • Als de adverteerder zijn eigen merk- of handelsnaam niet vermeldt in de advertentietekst en URL;
  • Als de adverteerder jouw handelsnaam/merknaam gebruikt in de URL;
  • Als de adverteerder imitaties aanbiedt van jouw product/dienst.

Daarnaast mag de advertentie niet bedrieglijk, verwarrend of neerbuigend zijn naar jouw merk toe. Overtreedt de concurrent de regels van Google? Dien een klacht in bij Google en overweeg een sommatiebrief te schrijven naar de inbreukmaker.

 

Online merkinbreuk bestrijden

Het opsporen van mogelijke inbreukmakers en het handhaven van handelsmerkrechten is een uitdaging, maar wij staan klaar om te helpen. Neem contact met ons op.

 Neem contact op

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp