Blog #Patentrecht #Modelrecht 

Drukte om Toiletdrukkers

In een recente rechtszaak heeft Geberit, een toonaangevende speler op het gebied van sanitaire producten, zijn rechten laten gelden tegen Voordelig Design Sanitair. Deze zaak onderstreept het belang van zowel patentrecht als modelrecht in de bescherming van innovatieve producten. Ontdek hier het verhaal achter deze juridische strijd over toiletbedieningsplaten.

Het conflict

Geberit is rechthebbende van een Europees octrooi en een internationale modelregistratie voor een “bedieningsplaat voor een bedieningsinrichting van een spoelinrichting” – de hieronder getoonde knop (figuur 9.1 uit de modelregistratie) waarmee je een toilet kunt doorspoelen. Dit octrooi- en modelrecht geven Geberit de exclusieve rechten op deze specifieke ontwerpen en technologieën. 🚿💧

De aanklacht

Voordelig Design Sanitair, een webshop die sanitaire producten verkoopt, bood een product aan dat volgens Geberit inbreuk maakte op hun octrooi en modelrecht. Het betrof de ‘Sigma bedieningsplaat voor Sigma’, die opvallend veel leek op de bedieningsplaten van Geberit. Na een sommatie van Geberit heeft Sanitair de Sigma van hun website verwijderd.

De rechtszaak

Geberit stapte naar de rechtbank in kort geding en eiste een inbreukverbod, inzage in de productie- en verkoopcijfers van de Sigma, een rectificatie op de website van Voordelig Design Sanitair, en de teruggave van alle Sigma-exemplaren door de zakelijke afnemers van Sanitair. De rechter heeft Geberit in het gelijk gesteld en de vorderingen zijn toegewezen. 📉🔍

Belang van bescherming

Deze zaak onderstreept het belang van zowel patenten als modellen in de bescherming van innovatieve producten. Het handhaven in een kort geding is eenvoudiger wanneer duidelijk is dat er inbreuk is op meerdere rechten. Door je octrooi en modelregistratie goed te beheren en je rechten te laten gelden, kun je voorkomen dat jouw ontwerpen worden gekopieerd en onterecht worden gebruikt.

Gemiste kans

Wat opvalt in deze zaak, is dat het merkrecht niet genoemd wordt. Geberit verkoopt al jaren toiletreservoirs en bedieningsplaten onder “familienamen” zoals Sigma, Omega, en Delta. Het merkrecht was echter niet relevant in deze procedure, omdat er geen merk geregistreerd was voor deze belangrijke productlijn. Was dat wel het geval geweest, had Geberit mogelijk ook kunnen optreden op basis van merkinbreuk, aangezien de bedieningsplaat de naam “Sigma” droeg.

Het lijkt erop dat Geberit door deze zaak weer scherp is geworden op hun merken. Zes dagen na het vonnis hebben ze alsnog het merk “SIGMA” geregistreerd. Dit zal hen in de toekomst helpen om een nog sterkere juridische positie in te nemen.

Zelf beschermen

Heb jij een innovatief ontwerp of technologie die je wilt beschermen? Of wil je controleren of je merkregistraties wel op orde zijn? Onze experts staan klaar om je te helpen met het aanvragen van patenten, merken en modelregistraties. Wil je meer weten over hoe je jouw rechten kunt handhaven of heb je vragen over een lopende zaak? Neem contact met ons op en wij helpen je verder! 💼🔒

Maurits de Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp