Blog #Merkrecht 

Louboutin vs Amazon: Een grote strijd over de rode zool

De rode zool van Louboutin, Misschien ken je ze wel, de beroemde damesschoenen met hoge hakken en iconische ontwerpen van de Franse modeontwerper Christian Louboutin. De modeontwerper gaat al jaren de jacht aan tegen de imitatie van zijn pumps. In september 2018 begon het conflict tussen Louboutin en e-commerce gigant Amazon over merkrecht. Louboutin beweerde dat Amazon imitaties van zijn product verkoopt zonder zijn toestemming, wat de unieke visuele identiteit van het merk aantast.

 

Het trademark van Louboutin

Louboutin heeft in 2010 het merkrecht van de rode zool geregistreerd als trademark. Een trademark laat jouw producten en diensten onderscheiden van de concurrent met een woordmerk, woordbeeldmerk of beeldmerk. In 2012 maakte Van Haren inbreuk op het merkrecht van Louboutin met de hooggehakte damesschoen “Fifthy Aveneau by Halle Berry”. Louboutin kon geen exclusiviteit claimen op basis van de merkinschrijving, omdat de contouren van de zool geen deel uitmaken van het merk. Maar de rode zool was zo befaamd bij de consument, dat Louboutin de rechtzaak won dankzij zijn onderscheidende vermogen. De rechter besliste dat Louboutin wel het exclusieve recht heeft om rode zolen op hooggehakte damesschoenen te gebruiken als onderscheidend element.

In november 2020 stelde de rechtbank in Parijs vast dat Amazon in strijd handelde met het merkrecht van Louboutin door producten met rode zolen te verkopen via zijn platform zonder toestemming. Amazon ging in beroep tegen deze beslissing. Het HvJEU geeft aan dat Amazon mogelijk aansprakelijk is voor de genoemde merkinbreuk.

 

Maar is het rechtvaardig?

Nu vraag je je vast af: is het terecht dat Amazon beschuldigd wordt? Wij vinden van wel. Het warenhuis gaf toestemming aan onbekende derde partijen om imitaties in zijn ‘winkel’ te verkopen. Amazon draagt meer verantwoordelijkheid over zijn partners dan een Marktplaats of eBay. Het warenhuis neemt vaak de marketing, opslag en bezorging van producten van derden op zijn rekening. Hierover ontvangt hij een percentage van de opbrengst. Daarnaast adverteert Amazon regelmatig met de pumps met rode zool van verkooppartners die op de markt werden gebracht zonder toestemming van de Franse ontwerper. Daardoor kan de consument de indruk krijgen dat hun aankoop van Amazon komt. De verkoop van de namaakgoederen nam daarom enorm toe.

 

Wetgeving en verifiëren

Het is strafbaar om namaakproducten te verkopen met een commercieel oogmerk. Aan de voorkant zou dit beter gecontroleerd moeten worden door Amazon. Amazon is een grote speler binnen de markt en valt hierdoor erg op. Andere soortgelijke platformen ontspringen de dans en dat is niet terecht. Een verificatievinkje bij een product waarvan Amazon het product gekeurd heeft op authenticiteit, kan een oplossing zijn. Daarnaast, om verwarring bij de consument te voorkomen, moet er duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen eigen advertenties en het aanbod van derden.

Bovendien is het belangrijk voor onze klanten en andere merkhouders om te controleren waar je producten worden aangeboden. Loop bijvoorbeeld platformen en marktplaatsen na zoals Amazon, Ebay, Etsy of Bol.com.

 

De definitieve uitspraak

Het is nog afwachten wat de definitieve uitspraak van de rechter wordt. Deze rechtszaak kan merkhouders aansporen om inzichtelijk te krijgen dat er namaakartikelen van haar product in omloop zijn. Wees als merkhouder op je hoede en houdt de markt in de gaten.

 

Ben je bang dat de unieke vormgeving en het design van jouw product wordt “gejat”? Wij beschermen jouw modelrecht. Met een modelrecht bescherm je het uiterlijk van een product of tekening van een te ontwikkelen product.

 Neem contact op

 

Afbeelding: Yanalya via Freepik

 

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp