Blog #Merkrecht 

Emmentaler: käse of herkomst?

Griekse feta, Hollandse Gouda en Halloumi uit Cyprus. Deze streekkazen mogen alleen zo genoemd worden als de kaas in het desbetreffende land geproduceerd is. Maar de Zwitserse Emmentaler mag geen beschermd kaasmerk worden. Uitzonderlijk, want dit is de eerste keer dat een kaassoort geen beschermde status krijgt in de Europese Unie. Benieuwd waarom? Lees het in dit artikel.

Wat is Emmentaler?

Emmentaler is van oorsprong een Zwitserse streekkaas uit de vallei van de rivier de Emme. Alleen Emmentaler kaas die geproduceerd wordt in Zwitserland, mag nog Emmentaler genoemd worden in het land zelf. In 2006 kreeg de kaas hier het label “Beschermde Oorsprongsbenaming” (BOB). Toen had Emmentaler Switzerland al het streven dat dit voor de gehele Europese Unie moest gelden.

 

Geen bescherming voor Emmentaler

De Zwitserse brancheorganisatie Emmentaler Switzerland vroeg bescherming aan voor deze kaassoort binnen de Europese Unie. Dit zou kunnen zorgen voor een grote verandering. Emmentaler wordt namelijk ook in bijvoorbeeld Frankrijk, Oostenrijk en in Duitsland gemaakt. Volgens Emmentaler Switzerland zijn dat kopieën. Niet-Zwitserse producenten mogen de naam niet dragen of moeten de regio waar het product daadwerkelijk is geproduceerd benoemen op het etiket. Maar Bureau voor Intellectueel Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) heeft het hoger beroep afgewezen.

 

Emmentaler-zaak ontrafeld

De streekkaas kan niet beschermd worden in Duitsland. Volgens het onderzoek van Het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie is Emmentaler een beschrijving van de kaassoort. De soort wordt vermeld in de Duitse verordening betreffende kaassoorten, waarin de Emmentaler is ingedeeld als een standaardkaassoort. De Duitse consument ziet Emmentaler als een specifieke kaassoort met een nootachtige smaak en grote gaten. En niet per sé als kaas uit die regio in Zwitserland. Daarmee is het geen verwijzing naar de geografische herkomst van de kaas. De organisatie Emmentaler Switzerland kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

 

Bescherm jouw streekproduct

Heb jij een streekproduct op de markt? Registreer de naam van jouw streekproduct als merk voor extra bescherming! Treed direct op wanneer iemand dezelfde benaming wil gebruiken voor een soortgelijk product. Daarmee voorkom je ‘verwatering’ en bescherm je consumenten tegen misleidende producten. Wil jij graag hulp of advies? Neem dan contact met op met onze experts.

 

 Neem contact op

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp