Blog #Merkrecht #Klantcase 

Internationale merkregistraties van 4M: beschermd in 24 landen

Jouw bedrijf is er klaar voor: internationalisatie! Jij gaat jouw product/dienst aanbieden in een ander land. Een mooi voorbeeld is onze klant 4M met merkregistraties in maar liefst 24 landen! Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je je merk registreert in een ander land. Benieuwd hoe wij dit met 4M aanvlogen? En waar jij op moet letten? Lees het in dit artikel.

Wie is 4M?

De 4M Mannenbeweging is ongeveer vijftien jaar geleden begonnen in Nederland. Vier vrienden startten met het organiseren van karakterweekenden waar mensen uitgedaagd worden om betekenisvol te leven. Langzamerhand is de organisatie uitgebreid met subbewegingen en actief in andere landen. Zo is 4M een goed doel gestart: de Muskathlon. Tijdens een traject van meerdere maanden verzamel je als deelnemer donaties en train je voor een (halve)marathon die je tijdens een reis zult fietsen of lopen. Daarnaast is er ook een vrouwentak bijgekomen: Arise. Inmiddels zit Arise ook al in meer dan 14 landen! De subbewegingen vallen onder één internationale koepel: C-Force.

 

Merk beschermen in 24 landen

Sinds het begin van 4M, adviseren wij hen over internationale merkregistraties. In ieder land dat zij actief zijn, zijn er één of meerdere merken geregistreerd. Ze maken onderscheid tussen de landen met behulp van de landcodes. Zo registreerden wij bijvoorbeeld 4MCH in Zwitserland en 4MUA in Oekraïne. Daarnaast gebruikt 4MBE bijvoorbeeld de term XCC, genaamd Xtreme Character Challenge. Dit is een uniek weekend dat zij aanbieden en gebruiken zij veel in communicatie-uitingen. Daarom staat de term XCC geregistreerd als submerk voor optimale bescherming van hun merk.

 

Waar moet je rekening mee houden bij internationalisatie?

Wil jij jouw bedrijf internationaal gaan uitbreiden? Dat kan een flinke investering zijn. Het is daarom belangrijk om je merk te beschermen in de landen waar je actief bent. Daarmee voorkom je merkinbreuk. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hoe ga je daar heten? Wat ga je daar precies doen? Welke producten/diensten bied je aan? Wij stelden 4M bijvoorbeeld de vraag: ga je daar ook de Muskathlon aanbieden? Zo ja, dan is het cruciaal om hiervoor een merkregistratie aan te vragen.

Vervolgens is het belangrijk om de vinger aan de pols te houden. Zeker voor een organisatie zoals 4M. Omdat zij in veel landen actief zijn en merkregistraties hebben. Af en toe is het afwachten of een product/dienst succes oplevert in een ander land. Ontwikkelingen kunnen snel veranderen. Eerst is er nauwelijks interesse, en een half jaar later organiseert 4M elk jaar vier weekenden. 

 

Jouw merk internationaal uitbreiden?

Zoals je las, komt er best veel kijken wanneer je in andere landen wilt handelen. Zeker wanneer je in veel landen actief bent, is het belangrijk om merkinbreuk te monitoren. Net als bij 4M, zijn wij bereid om jou hierbij te helpen. Onze merkengemachtigden adviseren je graag en houden nieuwe registraties in de gaten. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. 

 

 Neem contact op

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp