Blog #Merkrecht 

Kan ik een slogan beschermen?

“I’m Lovin’ It”, “Just Do It” en “Have a break…”. Alle drie wereldbekende slogans. Kan jij de merken benoemen waar deze slogans van zijn? Zo ja, dan is het een zeker goede slogan! Het is onderdeel van je merkidentiteit. Dus je wil niet dat iemand misbruik maakt van jouw bekendheid. In dit artikel vertellen wij je meer over slogans. En hoe jij jouw slogan kan beschermen!

Wat is een slogan?

Een slogan, ook wel slagzin genoemd, is een korte pakkende tekst die de essentie van een merk of bedrijf samenvat. Het is een herkenbaar en gedenkwaardig statement waarmee de aandacht van het publiek wordt getrokken. Het bevat kernwaarden, missie of unieke eigenschappen van het merk of bedrijf. Een slogan versterkt de identiteit van een merk. Wanneer is een slogan een goede slogan? Als mensen de zin alleen hoeven te horen en al denken aan jouw merk of bedrijf. Omdat een slogan onderdeel is van jouw merk, is het belangrijk om deze te beschermen.

 

Hoe kan ik een slogan beschermen?

Je kan een slogan beschermen met een merkrecht. Een merkregistratie kan alles beschermen wat jouw merk of bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Dit kan variëren van een logo of een kleurencombinatie tot aan een slogan of specifieke verpakking. Het belangrijkste is dat het herkenbaar en makkelijk te onthouden moet zijn. Je registreert dus een slogan omdat hij echt onderscheidend is en je wilt niet dat een ander ermee gaat lopen.

Maar een slogan hoeft niet (direct) als merk geregistreerd te worden. Zodra je een slogan bedenkt en gebruikt, kan dit al beschermd zijn door het auteursrecht. Uiteindelijk bepaalt de rechter of de slogan auteursrechtelijk beschermd is. Voor slogans is dat een forse toets waardoor de rechtszaak veel tijd en geld kan kosten. Met een merkregistratie kan je dat makkelijker, sneller en goedkoper aan de voorkant regelen.

Lees ook: wat is auteursrecht?

 

De drie voorwaarden van de auteurswet

Om te voldoen aan de auteurswet, moet jouw werk voldoen aan drie voorwaarden:

  • Het werk moet origineel en eigen zijn;
  • Het werk is zintuigelijk waarneembaar;
  • Het werk is geen nieuw technisch product of proces. Hiervoor geldt namelijk het patentrecht

 

Miljoenenboete voor een belofte

“Redbull geeft je vleugels” is een bekende slogan van het bedrijf Redbull. Redbull is wereldwijd bekend van de verkoop van energydrankjes. De slogan beweert dat je vleugels krijgt wanneer je het energydrankje drinkt. Redbull werd aangeklaagd omdat ze deze belofte niet konden waarmaken. Ze werden aangeklaagd door Amerikaanse consumenten die het blijkbaar niet duidelijk vonden dat je geen echte vleugels krijgt. Redbull moest uiteindelijk een boete betalen van miljoenen euro’s. Je mag niet liegen in een slogan, maar wel tot de verbeelding spreken van je publiek. Maar dit laat wel zien dat je op moet passen wat je belooft in je slogan. 

 

Raad de slogan

Bij een goede slogan hoef je alleen de zin te horen om het merk erin te herkennen. Dus hoe goed zijn sommige slogans nou echt? Dat gaan we testen! Kan jij raden van welke bedrijf de onderste slogans zijn?

•    “Leuker kunnen we ’t niet maken, wel makkelijker”
•    “Ieder idee. In één dag beschermd”
•    “Ik heb nog zogezegd: geen bommetje!”
•    “Think small”
•    “The happiest place on earth”

 

Jouw slogan beschermen?

In dit artikel heb je meer informatie gekregen over wat een slogan is en heb je wat voorbeelden hiervan gezien. Wil je meer informatie over een slogan maken of het beschermen? Neem dan contact op met onze merkgemachtigden.

 Neem contact op

 

Image by Freepik

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp