Blog #Merkrecht 

MAXimaal merkconflict tussen Nike en Verstappen

Wereldberoemde Formule 1 coureur Max Verstappen wilde een volgende stap zetten in zijn carrière. In 2021 startte hij een eigen kledinglijn MAX 1. Maar er was een andere partij die hier anders over dacht. Nike vond het merk van Verstappen wel erg lijken op een populaire merknaam van Nike: AIR MAX. Was er inderdaad sprake van merkinbreuk? Dat lees je in dit artikel. 

 

Het kledingmerk van Max Verstappen

Max Verstappen wilde een nieuwe kledinglijn starten. Het Luxemburgse managementbureau Mavic van Max Verstappen deed in 2021 aanvraag bij het Benelux merkenbureau om een pakkende merknaam te registreren voor kleding: MAX 1. Het Benelux merkenbureau mag op dat moment nog niet oordelen en verwerkt deze aanvraag. Wie wel bezwaar kan maken, is de houder van een overeenkomend geregistreerd merk. 

 

Just don’t do it

Nike was op z’n teentjes getrapt en diende een oppositie in tegen de aanvraag van Max. Nike heeft namelijk de naam AIR MAX geregistreerd in dezelfde categorie. Merkrecht kan niet worden verkregen wanneer het merk te veel lijkt op een ander merk. Het Amerikaanse bedrijf Nike vond MAX 1 te veel lijken op hun merk AIR MAX. Bovendien maakt het merk deel uit van een merkenfamilie van Nike, met merken zoals VAPORMAX en AIR MAX SQUARE. Hierdoor is er merkrechtelijk verwarringsgevaar bij het publiek. Consumenten kunnen namelijk denken dat MAX 1 een submerk van Nike is.

 

 

Het besluit van het Benelux merkenbureau

Het Team Max Verstappen argumenteerde dat de naam anders uitgesproken wordt. MAX 1 verwijst naar de Nederlandse jongensnaam Max. Terwijl AIR MAX als Engelse term wordt uitgesproken: ‘MEX’. Bij het toetsen van merkinbreuk wordt er gekeken naar de gemiddelde consument. Uiteindelijk gaf het Benelux merkenbureau gelijk aan Nike over het verwarringsgevaar. Visueel en auditief is er sprake van een overeenstemming. Bovendien speelde ook de naamsbekendheid van Nike AIR MAX een rol bij het besluit.

 

Max trapt op de rem

Max Verstappen kon in beroep gaan tegen de beslissing van het Benelux Bureau voor de Intellectueel Eigendom bij het Hof van Beroep (Cour d’appel) in Luxemburg. Deze periode om in beroep te mogen gaan is twee maanden na de uitspraak. Daarmee liep deze termijn op 27 april jl. af. Het merk MAX 1 wordt niet ingeschreven. Verstappen moet op zoek naar een nieuwe naam voor zijn kledingmerk.

 

Voorkom merkinbreuk met Inaday

Managementbureau Mavic had kunnen weten dat Verstappen risico liep op merkinbreuk. Helaas voor hen, hield Nike de merkaanvragen scherp in de gaten. Bij Inaday onderzoeken wij voordat de aanvraag wordt ingediend, of er al een vergelijkbaar identiek merk is geregistreerd. Na de merkregistratie bewaken wij welke merken worden aangevraagd. Zodat onze klanten op tijd een bewaar kunnen indienen als er sprake is van merkinbreuk. 

Wil jij een merk registreren, maar wil je merkinbreuk voorkomen? Neem contact met ons op. Wij helpen je graag! 

 

 Neem contact op

Jetske Zandberg

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp