Blog #Patentrecht 

Ondernemen in een hangmat

In het noorden van Nederland zijn de scholen al half augustus begonnen, maar nu midden en zuid Nederland ook weer aan het werk zijn, merk ik dat het weer drukker wordt. Kennelijk zorgt een vakantie weer voor inspiratie bij ondernemend Nederland.

Zelf ben ik ook weggeweest. Met de camper een beetje rondgezworven door Engeland, Frankrijk en Luxemburg. Voordat ik weg kon, was het zeker nog even aanpoten. Er komen toch altijd op het laatste moment nog spoedklussen tussendoor, ondanks dat ik ruim van te voren had ingepland om mijn werklast op tijd af te bouwen. Het lijkt soms wel of iedereen tegelijkertijd zijn of haar bureau aan het leegmaken is en alle openstaande puntjes aan het afwerken is.

En ook al is het belangrijkste werk gedaan en ben je met je camper onderweg, kostte het ook deze keer weer moeite om überhaupt los te komen van het werk. In de eerste dagen blijf ik bijvoorbeeld nog regelmatig mijn e-mail controleren om te zien of alles loopt, zoals ik hoop.

Daarnaast spoken er in het begin van de vakantie bij mij nog allerlei ideeën door mijn hoofd. Ideeën waar ik door de drukte van de afgelopen maanden nog niet echt goed over heb kunnen nadenken. In de eerste week lig ik dan ook hoofdzakelijk in mijn hangmat na te denken over al die ideeën. Lekker relaxed op een camping laat ik mijn gedachten de vrije loop gaan en bedenk ik de beste strategieën hoe ik de komende tijd mijn ideeën kan vormgeven. Die strategieën noteer ik in mijn telefoon en pas dan is mijn hoofd helemaal leeg: klaar voor de vakantie.

En kennelijk liggen meer ondernemende mensen tijdens hun vakantie in een hangmat na te denken, want zodra ik weer op kantoor ben, beginnen de eerste klanten weer te bellen. Het begint met het inwinnen van algemene informatie over hoe een en ander beschermd kan worden door middel van merkregistratie of patentbescherming.

Helaas mag ik niet vertellen, wat die ondernemende mensen allemaal bij ons beschermen. Maar om een idee te krijgen, wat er zoals bedacht is, zou je kunnen kijken in de patentdatabase Espacenet. Ik heb eens gekeken wat er op het gebied van hangmatten is vastgelegd. En het verbaast je misschien, maar alleen in 2014 al zijn er 22 verschillende ideeën op het gebied van hangmatten vastgelegd. Je zou denken dat een product, zoals een hangmat, al helemaal uitgedacht zou zijn, maar een echte ondernemer verzint altijd weer wat nieuws.

Een aantal weken later belt men weer om uit te laten zoeken of de bescherming ook mogelijk is. We gaan dan zoeken in de merk of patentdatabase om te bepalen wat de mogelijkheden voor bescherming zijn.

Tegelijkertijd zijn de ondernemers hun strategie verder aan het uitwerken, zodat ze het product ook echt op de markt kunnen krijgen. Dat betekent voor sommigen, dat ze contacten gaan leggen met eventuele fabrikanten en anderen houden het meer in eigen hand en beginnen met het maken van bouwtekeningen voor het product.

Wanneer wij aangeven dat er mogelijkheden voor bescherming zijn, wordt vaak de volgende stap genomen om de bescherming dan ook daadwerkelijk vast te leggen. Wij zorgen er vervolgens voor dat de merkregistratie of de patentaanvraag bij de betreffende officiële instantie wordt ingediend en vanaf dat moment mag het nieuwe product in de openbaarheid komen: tijd voor de product lancering. (en natuurlijk hoopt men binnenkort vaker in een hangmat te kunnen liggen, genietend van het succes van het nieuwe product)

Bas-Jan 't Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp