Blog #Merkrecht 

RE: Aanvraag door derden

Daar trappen wij als IE-specialisten natuurlijk niet in!

Wij kregen een vriendelijke mail van ene Thomas Schipper van TM Benelux,  met een waarschuwing dat er kapers op de kust zijn die de naam van ons bedrijf als domeinnaam zouden willen registreren. Aanvraag door derden, is het onderwerp van de mail.

Dan zijn ze bij Inaday toch echt aan het verkeerde adres.

Helaas zijn niet alle ondernemers en zzp’ers alert op dergelijke fraude. Ja, want dat is het, oplichting! Acquisitiefraude met betrekking tot domeinnamen.

Het doel is om jou langdurig op te zadelen met een waardeloze domeinnaam tegen een veelvoud van de marktconforme prijs, want in zekere zin smijt je honderden euro’s over de balk voor niks als je besluit om met TM Benelux in zee te gaan.

Het AVRO-TROS-programma  Opgelicht?!  heeft hier ook al een paar keer aandacht aan besteed. Dan verandert TM Benelux gewoon zijn naam in een andere variant en gaat weer vrolijk verder met de oplichterspraktijken.

Hoe gaat TM Benelux (of Trademark Modern Benelux, of Trademarked Benelux, of andere varianten op deze naam waarmee ze proberen te voorkomen dat je de waarschuwingen op internet te zien krijgt) te werk, en waar moet je op letten?

Wat is de bedoeling?

Waarom benaderen deze fraudeurs jou over je bedrijfs- en domeinnaam? En wat willen ze eigenlijk van je? Dure contracten aansmeren met leugens over niet-bestaande kopers.

TM Benelux mailt (of belt) ondernemers met verzinsels over een (niet-bestaande) derde partij die op het punt staat om een vrijwel identieke domeinnaam als de jouwe te kopen. En dat is schrikken, want daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. Je wilt niet dat je klanten in verwarring worden gebracht.

Gelukkig wil TM Benelux je graag uit de brand helpen en is er nog nét de mogelijkheid om dat proces te blokkeren. Het uitgangspunt is dat jij er op het allerlaatste moment nog voor kunt kiezen om de betreffende domeinnaam zélf te kopen.

Maar dan begint de ellende eigenlijk pas echt: jij betaalt voor deze domeinnaam namelijk tot honderden euro’s meer dan de marktconforme prijs, en je zit bovendien vast aan een langlopend contract. Dat is dan ook nog een zakelijk contract, en het nadeel daaraan is dat dat niet zo gemakkelijk ontbonden kan worden als contracten tussen particulieren en bedrijven. Want bewijs maar eens dat het contract op basis van leugens tot stand is gekomen.

En die kapers op de kust, die zijn er helemaal niet! Dus het hele verhaal is van A tot Z verzonnen. Zo proberen ze ondernemers honderden euro’s uit de zak te kloppen voor een in feite waardeloze domeinnaam, waar anders geen haan naar had gekraaid.

Wat te doen?

Reageer niet op de mail van Thomas of Ruben of wie dan ook van TM Benelux maar geef de waarschuwing door aan je relaties.

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp