Blog #Patentrecht 

Unitair patent: de voor- en nadelen op een rij

Het is eindelijk zo ver! Al vele jaren wordt er over gesproken: een unitair patent. Sinds vrijdag 17 februari 2023 is het definitief. Vanaf 1 juni 2023 kan je jouw patent in 1 keer beschermen in 17 Europese landen. Maar wat zijn de kansen en risico’s van een unitair patent? Wij hebben een aantal voor- en nadelen voor je op een rij gezet.

Wat is het verschil tussen een Europees en unitair patent?

Op dit moment moet je een Europees patent aanvragen bij het Europees Octrooi Bureau. Dit bureau beoordeelt en verleent het octrooi. Na verlening bepaal je in welke Europese landen je een octrooibescherming wil. Je hebt dan de keuze uit maar liefst 39 landen, waar je je patent kunt registreren.

Een unitair patent is een nieuwe keuzemogelijkheid naast het bestaande Europese patent. Hiermee kan je jouw uitvinding, technische product of proces in 1 keer registreren binnen alle Europese landen die deelnemen aan dit verdrag. Tot op heden zijn er 17 Europese landen die het gehele proces hebben doorlopen om deel te kunnen nemen. In de toekomst komen daar nog 8 andere Europese landen bij.

 

Wat zijn de voordelen van een unitair patent?

Met een unitair patent heb je geografisch een grotere bescherming en scheelt dit ontzettend veel administratiewerk. Verder zijn er ook voordelen die wij breder willen toelichten.

Lagere kosten

Daarnaast zijn de kosten lager, als je dit vergelijkt met een Europees octrooi voor 25 landen over een periode van 20 jaar. Een Europees patent voor 25 lidstaten zou uitkomen op meer dan €160.000. De instandhoudingskosten van een unitair patent zijn ongeveer €35.500. Volgens de berekeningen van EPO wordt een unitair patent al voordelig wanneer je je patent in meer dan 4 landen wil registreren.

Octrooiaanvraag in maar 2 talen

Een ander voordeel is dat je de octrooiaanvraag maar in twee talen hoeft aan te leveren. Eén van de vertalingen moet in het Engels zijn. De andere vertaling moet in een andere Europese taal aangeleverd worden. In veel gevallen zal dit Nederlands zijn. Dit kan dus veel besparen in vertaalkosten.

 

Wat zijn de nadelen van een unitair patent?

Na alle voordelen denk je vast: waarom zou je niet voor een unitair patent kiezen? Jammer genoeg zitten hier ook risico’s aan vast. Wij lichten je deze risico’s toe.

De nieuwe rechtbank: Unitair Octrooi Rechtbank

Wanneer er sprake is van inbreuk moet je naar de Unitair Octrooi Rechtbank, ook wel het Unified Patent Court (UPC). Hier zal 1 rechtszaak worden gevoerd waarin de uitspraak geldt voor alle aangesloten landen. Omdat dit een nieuwe rechtbank is, is het nog onvoorspelbaar en onzeker wat de uitkomst zal zijn. Bovendien kan de geldigheid van je patent ook in deze rechtbank worden aangevochten door een partij in een land waar je zelf niet actief bent. Dit kan erg vervelend zijn, omdat je bij een reguliere Europees patent geen registratie in dit land gehad zou hebben.

Nadelig op langer termijn

Aansluitend maken we een bruggetje naar het volgende risico. Bij een unitair octrooi is jouw patent geregistreerd bij alle aangesloten Europese landen. Het is niet mogelijk om landen na loop van tijd te schrappen. Je kan dus juist duurder uit zijn, dan wanneer je kiest voor een Europees patent per land.

 

Wanneer kies je voor een unitair patent?

Met een unitair patent kan je goedkoper uit zijn en bespaar je in administratiewerk. Maar het verdrag kent ook allerlei onzekerheden. Het verschilt per klant wat uiteindelijk de beste keuze is. Vooral voor bedrijven die al actief zijn binnen minimaal 5 landen van Europa, is een unitair patent interessant. Wij helpen je graag om de juiste keuze te maken door alle baten en lasten af te wegen.

 

 Neem contact op

 

Afbeelding van Freepik 

Bas-Jan 't Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp