Een merkregistratie van een lokale ondernemer zorgde voor een jarenlange juridische strijd met een groot Amerikaans bedrijf. De grote Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s heeft namelijk vestigingen in landen over de hele wereld. Maar níet in Europa. In Nederland hebben wij wel onze eigen Wendy’s, namelijk een buurtsnackbar in het Zeeuwse Goes. Benieuwd hoe deze zaak is verlopen? Lees het in ons artikel.
De Amerikaanse fastfoodketen Wendy’s
In 1969 opende in het Amerikaanse Columbus Ohio de eerste Wendy’s. De Amerikaanse fastfoodgigant is na McDonald’s en Burger King het grootste hamburgerrestaurant in de branche. De keten staat bekend om de vierkante hamburgers. Inmiddels zijn er 6828 vestigingen van Wendy’s verspreid over de hele wereld. Maar nog niet in Nederland. Ze wilden ons kikkerlandje heus niet overslaan. Alleen werd Wendy’s tegengehouden door een buurtsnackbar in de provincie Zeeland.
De Zeeuwse snackbar Wendy’s
Snackbarhouder Raymond Warrens opende in 1988 een snackbar in het Zeeuwse plaats Goes. Warrens heeft zijn zaak vernoemd naar zijn jongste dochter Wendy. In 1995 legde hij het merkrecht op de naam “Wendy’s” vast in de hele Benelux. Het registreren van deze naam als merk was een goede keuze. Maar hij had nooit gedacht dat dit ging zorgen voor een jarenlange juridische strijd.
Klein duimpje houdt de reus tegen
De Amerikaanse Wendy’s wilde in 2000 het merk “Wendy’s” registreren om vestigingen in de Benelux te openen. Maar de Nederlandse snackbar Wendy’s had al een Benelux merkregistratie op deze naam staan. Ondanks dat de snackbar geen vestigingen in België en Luxemburg heeft. Daarom vond de Amerikaanse Wendy’s dat Warrens de rechten moest laten vervallen. De Amerikaanse fastfoodgigant ging daarom in hoger beroep, maar de rechtbank ging hier niet in mee.
De Amerikaanse fastfoodgigant mag wel een vestiging openen in de overige Europese landen. Waarom zij zich niet vestigen in deze landen is onduidelijk. Economisch is Nederland wel een mooie springplank om te testen of de fastfoodketen aanslaat bij de Europeanen.
Geen miljoenen voor Zeeuwse Wendy’s
Na meer dan twintig jaar lijkt er in 2021 een einde te komen aan de serie rechtszaken rondom het merkconflict. De Zeeuwse ondernemer Warrens draaide voor de laatste keer de rollen om. Hij eiste 6,5 miljoen euro van de Amerikaanse fastfoodketen wegens merkinbreuk. De Amerikaanse Wendy’s heeft namelijk twee dochterbedrijven opgericht: Wendy’s Netherlands BV en Wendy’s Netherlands Holdings BV. Warrens verloor deze zaak. De Amsterdamse rechtbank vond dat er geen sprake was van verwarring, omdat de bedrijven niet zijn opgezet om fastfood te verkopen. Dat kostte de Zeeuwse snackbarhouder €13.000 aan proceskosten.
Geen merkregistratie door Warrens
Maar hoe was het afgelopen wanneer Warrens geen Benelux registratie had op de naam Wendy’s? De snackbar had in dat geval alleen een handelsnaam gehad. Dit recht is beperkt en geeft geen geografische bescherming in de Benelux. De Amerikaanse Wendy’s had wel vestigingen mogen starten in België, Luxemburg en in andere plaatsen in Nederland.
Jouw merkrecht registreren
Een merkregistratie kan ook voor kleine ondernemers een groot voordeel hebben. Zo’n grote miljoenenzaak zoals de strijd tussen de Amerikaanse en Nederlandse Wendy’s gebeurt niet vaak. Maar er wordt wel lokaal volop geruzied tussen bijvoorbeeld kappers en taxibedrijven. Door jouw merknaam te registreren behoud je de exclusiviteit die jij wil! In verhouding zijn de kosten maar bescheiden, want een merkregistratie staat vast voor 10 jaar. Wil jij graag advies? Neem contact op met onze merkengemachtigden.