Een merknaam bedenken

Een merknaam bedenken kan best ingewikkeld zijn omdat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Bijna alles kan een merknaam zijn. Het is uiteraard belangrijk dat u een merknaam bedenkt die uw merk, product of dienst het beste representeert. Verder moet uw merknaam origineel zijn en opvallen.Daarnaast is het ook belangrijk dat uw merknaam wordt beschermd. Maar hoe kunt u al deze onderdelen het beste aanpakken?

Hoe bedenkt u de perfecte merknaam?

Een merknaam kan u zelf bedenken. Maar u kunt het ook voor u laten doen. Het is hierbij belangrijk dat de naam wordt onthouden en herkend. Zoals eerder genoemd is het ook belangrijk dat de naam goed kan worden beschermd, hierdoor krijgt u er een alleenrecht op. Anderen mogen deze naam dan niet zomaar gebruiken. De drie belangrijkste factoren zijn: dat uw merknaam wordt onthouden, herkend en beschermd.

Waar moet een authentieke merknaam aan voldoen?

Als uw handel bijvoorbeeld televisies is, is het niet handig om TVshop als uw naam te kiezen. Dit is namelijk één van de woorden die beschikbaar moet blijven voor iedereen. Merken mogen dit soort woorden wel gebruiken maar niet claimen. Elk concurrerend bedrijf kan deze beschrijvende woorden in hun naam gebruiken. Dit kan nadelig zijn voor uw bedrijf omdat zo uw vindbaarheid in zoekmachines niet optimaal is. Om uw merk zo zichtbaar mogelijk te krijgen in de zoekmachines moet u zich onderscheiden. U kunt een creatief communicatiebureau inschakelen om een onderscheidende naam in plaats van een beschrijvende naam voor uw bedrijf te bedenken of u kunt natuurlijk zelf aan de slag. Wij kunnen u helpen bij het kiezen van een naam door na te gaan of deze juridisch sterk genoeg is. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met een van onze specialisten.

Tips voor het bedenken van uw merknaam

  • Gebruik geen beschrijvende naam

Zoals eerder genoemd is het beter om een onderscheidende naam te gebruiken in plaats van een beschrijvende naam. Hiermee bent u beter vindbaar in de zoekmachines. Ook is het gemakkelijker om een onderscheidende naam te registreren als merknaam.

  • Ga voor een duurzame naam

Houd rekening tijdens het bedenken van uw naam met de houdbaarheid. Namen kunnen soms net als een trend zijn. Eerst is een naam nog hip en een paar jaar later is de naam oubollig. Een voorbeeld hiervan is Magazine2000.

  • Gebruik niet een te abstracte naam

Een naam moet ervoor zorgen dat er connectie wordt gemaakt in de hersenen met iets bekend. Willekeurige letters die samen een naam vormen, zal niet veel zeggen bij de mensen die het lezen. Natuurlijk kan een naam abstract zijn maar denk dan bijvoorbeeld aan afkortingen.

  • Check en claim

Veel namen zijn al gebruikt en bedacht. De Kamer van Koophandel biedt een handelsnaamcheck om te kijken of de door u bedachte merknaam al bestaat. Verder kunt u ook het Netwerk voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie raadplegen of u kunt een van onze specialisten een merkonderzoek laten uitvoeren.

  • Maak gebruik van een specialist

Een merknaam is belangrijk omdat het nog eerder wordt geconsumeerd dan het product of dienst zelf. Neem dit proces daarom serieus. Als u er niet uitkomt, maak dan gebruik van een merkspecialist. Een specialist kan objectief oordelen en zich meestal beter verplaatsen in de doelgroep.

Vindt u het lastig om een merknaam te bedenken of wilt u graag meer informatie?

Een merknaam bedenken kan lastig zijn. Wilt u hulp of meer informatie? Neem dan contact op met een van onze specialisten en plan een vrijblijvend gesprek in.

   Stel je vraag via WhatsApp