Ik heb mijn merk geregistreerd. Kan een ander nu nog bezwaar maken?

Kort na de indiening van je merkaanvraag wordt de aanvraag gepubliceerd. Anderen hebben vervolgens nog twee maanden de tijd om oppositie in te stellen tegen de registratie van je merk. Deze oppositie kan bijvoorbeeld ingesteld worden wanneer een partij van mening is dat deze een gelijk of overeenstemmend merk heeft. Oppositie moet ingesteld worden bij de instantie die het merk uiteindelijk zal registreren. Wordt er geen oppositie ingesteld, of houdt de merkaanvraag daarbij stand, dan wordt het merk geregistreerd, waarmee je beschermd bent.

Op het moment dat anderen na registratie nog bezwaren hebben tegen je registratie, dan kunnen ze alsnog bezwaar maken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze er pas na jaren achter komen dat het merk gebruikt wordt. Dit kan dan niet langer door middel van oppositie. Wel kan de ander op dat moment naar de rechter gaan. Overigens biedt een rechtzaak ook bredere mogelijkheden om de geldigheid aan te vechten. In een rechtszaak is het bijvoorbeeld mogelijk om het onderscheidend vermogen van het merk te betwisten. Dit kan niet bij oppositie.

Heb je een merk geregistreerd, en wil je advies over de kans dat dit stand houdt? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Een merkengemachtigde neemt dan contact met je op.

   Stel je vraag via WhatsApp