Wat zijn de kosten om een merknaam te registreren?

Uw onderneming, product of dienst is voorzien van een merknaam. Het is belangrijk om deze naam te beschermen. Zodat andere ondernemingen met soortgelijke producten/diensten geen gebruik kunnen maken van uw naam. Daardoor zouden zij namelijk kunnen meeliften op uw opgebouwde bekendheid of kunnen zij zorgen voor negatieve associaties. Het is dus belangrijk om een merkrecht aan te vragen. Maar hoeveel kost dat?

Kosten merknaam registreren

De kosten van het registreren van een merknaam kan enorm variëren. Het ligt er namelijk aan waar u uw merk wilt registreren, via welk depot en het juridisch advies. De onderstaande kosten gelden voor een merkbescherming in één productklasse.

Een Benelux merkenrecht, dus in Nederland, België en Luxemburg, kost € 595,- excl. BTW.

De kosten van een Europees merkenrecht begint bij €1395,- excl. BTW. Hiermee is uw merk beschermd alleen in landen van de Europese Unie.

Kosten internationaal registreren

De kosten voor het internationaal registreren van een merknaam hangt af van de landen waar u uw merknaam registreert. Met een internationale merkregistratie kunt u in meer dan 110 aangesloten landen uw merknaam registreren of een selectie van deze landen. Het Protocol van Madrid maakt het mogelijk om met één aanvraag uw merknaam in meerdere landen te registreren. Niet alle landen zijn hier lid van. Dan kan je per land een aparte nationale aanvraag indienen.

Het Registratieproces voor uw merknaam

Het proces van het registreren van uw merknaam begint met een grondige onderzoek naar de beschikbaarheid van de gewenste merknaam. Dit omvat het controleren van bestaande merknamen in de gewenste regio's om mogelijke conflicten te vermijden. Vervolgens dient u een aanvraag in bij de relevante autoriteit, zoals het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BOIP) voor een Benelux-registratie, of het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie (EUIPO) voor een Europese registratie.

Tarieven merkregistratie

Wilt u meer weten over de tarieven voor merkregistratie? Meer informatie leest u op onze pagina over tarieven merkrecht. Of neem contact op met onze merkengemachtigden. 


Contact opnemen

   Stel je vraag via WhatsApp