Mag ik het merk van mijn concurrent gebruiken?

Het geven van een eenduidig antwoord op de vraag of je een merk van een concurrent te gebruiken is lastig, omdat de situatie afhangt van meerdere factoren. Over het algemeen is het zo dat je niet het merk van je concurrent mag gebruiken, tenzij die partij het merk niet heeft geregistreerd of wanneer het merk gebruikt voor heel andere producten of diensten. Zo zijn er bijvoorbeeld in Nederland drie bedrijven die elk de naam “Ajax” gebruiken die, omdat ze elk op heel verschillende terreinen actief zijn (voetbal, schoonmaakproducten en brandblussers) elkaar niet bijten.

Uitzonderingen

Uitzondering daarop is het gebruik van bekende merken. Dergelijke merken mogen meestal nooit worden gebruikt door derden, ook niet voor andere producten of diensten. Een bestek onder de naam Microsoft op de markt brengen zal dus niet toegestaan zijn.

Handelsnaamrecht

Ook kan het zijn dat een naam beschermd is door middel van een handelsnaamrecht. Handelsnaamrechten vraag je niet aan, maar ontstaan door het voeren van een naam en kunnen daarmee anderen wel belemmeren in het kiezen van een naam.

Meer informatie

Wil je een naam kiezen voor je bedrijf, maar vraag je je af of je hiermee in conflict komt met bestaande rechten? Neem dan contact met ons op voor advies. Onze merkengemachtigden helpen je graag. Of lees meer over merk registratie.

   Stel je vraag via WhatsApp