Wat is het verschil tussen een merk en een handelsnaam?

Met een merkregistratie krijg je bescherming in een land (of groep van landen) voor het merk dat in de aanvraag voor het recht is genoemd. Een merkregistratie is een recht dat je aanvraagt, en levert een sterk recht waarmee je goed kunt optreden tegen anderen die onterecht gebruik maken van je merk. Met een handelsnaamrecht krijg je bescherming voor de handelsnaam die je gebruikt.

Een handelsnaamrecht is alleen geldig in het gebied waar die naam enige bekendheid heeft (dus niet ineens voor een heel land). Verder wijken andere namen vaak sneller voldoende af dan bij een merkenrecht, zodat de beschermingsomvang van een handelsnaamrecht veel beperkter is. Ook kun je met een handelsnaamrecht geen bescherming krijgen voor logo’s die je gebruikt. Het voordeel van een handelsnaamrecht is wel dat het recht ontstaat door het gebruiken van de handelsnaamrecht. Je hoeft dus niet een registratieprocedure te doorlopen zoals bij merkrechten.

Twijfel je over het aanvragen van een merkrecht of heb je vragen over de mogelijkheden van het handelsnaamrecht? Neem dan contact op met een van onze adviseurs via het contactformulier.

   Stel je vraag via WhatsApp