Wat is het verschil tussen een woordmerk en een beeldmerk?

Een merk kan worden aangevraagd wanneer het te beschermen merk grafisch voorstelbaar is. Dit doe je door het merk te vast te leggen met een merkregistratie

Wat is een woordmerk?

Wanneer je daarbij een serie letters of cijfers achter elkaar wilt beschermen, ongedacht de opmaak of eventuele figuratieve elementen, dan betreft het een woordmerk. Het is dan dus niet belangrijk op welke manier de letters of cijfers zijn vormgegeven.

Wat is een beeldmerk?

Bij een beeldmerk daarentegen zijn de figuratieve elementen ook van belang. Dat kan bijvoorbeeld een logo zijn, of een woord in een speciale schrijfwijze. In een beeldmerk kunnen overigens ook woordelementen zitten.

Woordmerk vs beeldmerk

Een beeldmerk geeft niet dezelfde rechten op de woordelementen die daar in verwerkt zijn als bij een woordmerk. Als bescherming van het woord ongeacht belangrijk is, zal ook een woordmerk moeten worden geregistreerd. Veel bedrijven kiezen er dan ook voor om het woordmerk en het beeldmerk apart te registreren. Wel is het zo dat beeldmerken een optie kunnen zijn op het moment dat een woordmerk niet mogelijk is vanwege de vereisten waaraan een merk verder moet voldoen.

Dat is het verschil tussen een woordmerk en een beeldmerk. Wil je je merk beschermen, en wil je advies hoe je dit het beste aan kunt pakken? Onze adviseurs zijn bereikbaar via het contactformulier.

   Stel je vraag via WhatsApp