Wat kun je met een merkrecht?

Met een merkrecht heb je binnen het gebied waar je bescherming hebt aangevraagd het alleenrecht op het gebruik van het merk. Daarbij moet je onder gebruik alle economische handelingen verstaan, zoals verkopen, te koop aanbieden, importeren, exporteren etc. Op die manier kun je voorkomen dat anderen ongeoorloofd meeliften op de bekendheid die je hebt in de relevante markt.

Meer informatie

Merken kunnen daarbij allerlei vormen hebben. De meest bekende vormen van merken zijn woordmerken en beeldmerken (zoals logo’s), maar in principe kan elk onderscheidingsteken dat grafisch voorstelbaar is een merk vormen.

Op het moment dat anderen je merk binnen dit gebied voor een soortgelijk product of dienst willen gebruiken, dan is dit alleen mogelijk met jouw toestemming. Zo zijn in Nederland bijvoorbeeld drie merken onder de naam AJAX actief (het schoonmaakmiddel, de brandblussers en de voetbalclub), die elk een belangrijke speler zijn in de sector waarin ze actief zijn, echter waar geen overlap tussen deze producten is, zodat de merken naast elkaar kunnen bestaan.

Ben je ook benieuwd of het verstandig is om je naam of logo ook door middel van een merkrecht te beschermen? Onze adviseur helpen je graag bij het bepalen van de beste strategie.

   Stel je vraag via WhatsApp