Idee vastleggen

Het is ontzettend belangrijk voor u om uw idee vast te leggen. Het idee vastleggen doet u om ervoor te zorgen dat anderen het idee niet verder kunnen uitwerken en u hiertegen beschermd bent. Via intellectuele eigendomsrechten zoals patentrecht, merkrecht en modelrecht zijn uitgewerkte ideeën te beschermen.

 

Het idee beschermen

Om een idee daadwerkelijk vast te leggen is het cruciaal om gebruik te maken van patentrecht, merkrecht of modelrecht. Een I-depot is slechts een bewijsmiddel van het feit dat u op een bepaald moment een bepaald idee heeft. Het I-depot biedt echter geen daadwerkelijke bescherming voor uw idee. Hoe kunt u het idee dat u heeft dan wel beschermen? Daar zijn een aantal opties voor:

1. Patentrecht

Wanneer het idee wat u heeft een technische vernieuwing betreft, dan kunt u door middel van een patentaanvraag dit deel van van het idee vastleggen en dus beschermen.

2.Merkrecht

Merkregistratie wordt voornamelijk gebruikt voor een onderscheidingsteken. Hierbij kan gedacht worden aan een logo of (bedrijfs)naam.

3. Modelrecht

Heeft uw idee te maken met het uiterlijk van het product dan kunt u het idee vastleggen en beschermen doormiddel van een modelregistratie. Wanneer dit uiterlijke verschil te maken hebben met de voordelen van het product, dan is normaal gesproken logischer om een patentaanvraag te doen.

Maar wat is dan een i-DEPOT?

Een i-DEPOT is het vastleggen van een idee in het Benelux Bureau voor Intellectuele Eigendom register. Het is in feite een hulpmiddel om aan te tonen dat een bepaald idee op een bepaalde datum van u was. Via een i-DEPOT kun je bijvoorbeeld een prototype, concept, ontwerp, film, songtekst of tv-format vastleggen.

Het is belangrijk om hierbij te onthouden dat een i-DEPOT geen intellectueel eigendomsrecht is. Om een idee dus daadwerkelijk te beschermen is en blijft het belangrijk dit te doen via patentrecht, merkrecht of modelrecht. Waarom? In principe zijn ideeën vrij. Het gaat er daarom om dat u de  uitwerking van deze ideeën moet beschermen. Het vastleggen van een i-DEPOT zorgt voor bewijs dat u de bedenker was van een idee op een bepaalde datum. Mocht er een conflict ontstaan over wie de bedenker is van een idee, dan komt een i-DEPOT dus goed van pas. Een i-DEPOT zorgt er dus niet voor dat een idee ook daadwerkelijk vastgelegd is en dus beschermd wordt.

Meer weten?

Een idee vastleggen is niet veel werk, niet heel duur en voorkomt conflicten in de toekomst. Om advies te krijgen over dit proces kunt u vrijblijvend contact opnemen voor advies op maat. Via dit contactformulier.

   Stel je vraag via WhatsApp