Logo registreren

Het registreren van een logo is erg belangrijk, het zorgt namelijk voor wettelijke  bescherming. U wordt het als het ware eigenaar van het logo. Hierdoor kunnen andere partijen uw logo niet gebruiken. Maar hoe legt u een logo vast en wat zijn de kosten hiervan? Wij zullen u uitleggen hoe u een logo kunt beschermen door het beeldmerk te registreren.

Wat is een logo?

Dit is de grafische weergave van een merknaam en een manier om een merk te registreren. Er zijn twee soorten logo’s; een beeldmerk of een woord-beeldmerk combinatie. Beide logo’s worden gebruikt om een huisstijl te beschermen of om een merk vast te leggen. Veel merknamen kunnen niet als woordmerk worden geregistreerd en zijn daarom samengevoegd met een beeldmerk. Dit is een handige manier om weigering van een logo te voorkomen.

Hoe registreert u een logo?

Een logo registreren kan met of zonder naam en is mogelijk in de Benelux, EU en alle andere landen wereldwijd. Om internationaal het logo te kunnen vastleggen moet het wel aan enkele eisen voldoen. Deze eisen zijn streng, want als een logo te weinig onderscheidend vermogen heeft wordt het geweigerd en krijgt u geen bescherming.

Net als bij registratie van een naam, moet een logo aan drie materiële eisen voldoen, namelijk:

  1. deugdelijkheid
  2. geoorloofdheid
  3. rechtmatigheid

 

Uw logo dient onderscheidend te zijn wilt u voldoen aan de eis deugdelijkheid, daarbij mag het logo niet te beschrijvend zijn. Daarnaast kan een beeldmerk niet geoorloofd zijn, voorbeeld hiervan is als het in strijd is met de openbare orde. Een beeldmerk wat misleidend is, is onrechtmatig. Het registreren van een logo is dan niet mogelijk. Belangrijk is om te onderzoeken of u aan alle eisen voldoet voordat u uw merk laat registreren. Wij kunnen u daarover uiteraard vooraf adviseren, zodat de kans op een succesvolle registratie het grootst is.

Meer weten over het registeren van uw logo?

Heeft u vragen of wilt u meer weten over het registreren van uw logo? Wij bij Inaday helpen u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op of kom gerust even langs.

   Stel je vraag via WhatsApp