Blog #Merkrecht 

Waarom je kleuren als kleurmerk moet registreren

Kun jij raden welk merk in ons logo verwerkt is op de afbeelding? Vaak herkennen we merken alleen al aan vormen en kleurcombinaties. Zonder dat het woordmerk getoond wordt. De branding van een merk is dus ontzettend belangrijk. Het is daarom niet gek dat bedrijven hun kleuren merkrechtelijk beschermen. Maar het is lastiger dan het klinkt. In dit artikel lees je de voorwaarden en geven we een aantal bekende voorbeelden.

Logo Inaday Kleuren van Google Kleurmerk bescherming registreren

 

Hoe kan je kleuren registreren?

Een merkregistratie kan alles zijn wat je met jouw zintuigen kan waarnemen en wat jouw merk onderscheidt van de concurrentie. Daarbij denk je al snel aan logo’s en namen. Maar je kan met jouw zintuigen nog meer waarnemen zoals kleuren, kleurstellingen en kleur op bepaalde vormen. Kleuren registreren klinkt vrij eenvoudig. Maar in de praktijk is dit lastiger. Als aanvrager moet je bewijzen dat de kleur die je wilt registreren door de markt herkend wordt. Jouw merk en huisstijlkleur moeten al ‘ingeburgerd’ zijn. Daarna kun je een enkele kleur of kleurcombinatie beschermen voor één product- of dienstgroep.

 

Van rode zolen tot knalroze slopers

Weet je nog ons artikel over de rechtszaak tussen Louboutin en Amazon? Dat is namelijk een goed voorbeeld. Louboutin won de zaak tegen Amazon dankzij hun sterk onderscheidende vermogen. Louboutin kreeg het exclusieve recht om hakken met rode zolen te mogen verkopen. 

Andere bekende merkregistraties die bestaan uit een enkele kleur zijn bijvoorbeeld magenta van T-Mobile, paars van de Milka chocolade en felroze van Hein Heun Groep. Wellicht ben je Hein Heun wel eens tegengekomen. Door heel het land zie je op bouwplaatsen de felroze containers, vrachtwagens en dranghekken van het Twentse sloop- en asbestsaneringsbedrijf. De knalroze kleur is misschien wel de laatste kleur die je associeert met slopers. Maar valt daardoor wél op in de bouwsector!

 

Kostbare gestolen kleuren

In 2022 startte Lidl een rechtszaak tegen Tesco voor het schenden van handelsmerk en auteursrecht. Britse supermarkt Tesco gebruikte een gele cirkel met blauwe achtergrond om aanbiedingen voor hun loyaliteitsprogramma te promoten. Dit komt overeen met Lidl’s logokleuren en cirkelsymbool. Volgens supermarkt Lidl heeft Tesco de branding gekopieerd om mee te liften op hun reputatie. Volgens het hooggerechtshof in Londen is er voldoende bewijs dat consumenten Lidl herkennen in deze kleurcombinatie. Helaas voor Tesco kostte het verwijderen van alle logo’s meer dan 9 miljoen euro.

 

Jouw kleurmerk beschermen

Is jouw huisstijlkleur sterk onderscheidend van haar concurrenten en befaamd binnen de markt? Dan kan het verstandig zijn om een enkele kleur of meerdere kleuren merkrechtelijk te beschermen. Neem contact met ons op. Onze specialisten geven graag advies. 

 Neem contact op

PS: Je bent natuurlijk benieuwd of je het juiste antwoord hebt. De kleuren die verwerkt zijn in ons logo zijn van Google! Had jij het goed? ;) 

Frank Bouman

Merken- en modellengemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp