Copyright, in het Nederlands auteursrecht, beschermt de maker van zijn werk tegen ongeoorloofd gebruik van het werk. In het bijzonder openbaarmaking en verveelvoudiging. De maker, ook wel de auteur, mag als enige beslissen over het gebruik van zijn werk(en).
Waarschijnlijk denk je bij copyright als eerste aan plagiaat. Of copyright op een gemaakte foto. Dat klopt, maar copyright is meer dan alleen geschreven tekst of beeld. Voorbeelden van werken die hiervoor in aanmerking komen zijn:
- Beeldende kunst zoals schilderijen en tekeningen
- Foto’s en video’s
- Muziek
- Geschriften zoals onderzoeksrapporten, boeken, krantenartikelen, gedichten, etc.
- Architectuur
- Software
Wanneer geldt het copyright?
Je hoeft copyright niet aan te vragen of te registreren. Het copyright ontstaat vanaf het moment dat je jouw werk maakt. Maar om copyright op jouw werk te mogen claimen, moet jouw werk voldoen aan de auteurswet.
De drie voorwaarden van de auteurswet
Om te voldoen aan de auteurswet, moet jouw werk voldoen aan drie voorwaarden:
- Het werk moet origineel en eigen zijn;
- Het werk is zintuigelijk waarneembaar;
- Het werk is geen nieuw technisch product of proces. Hiervoor geldt namelijk het patentrecht.
Hoe bewijst je copyright?
Wanneer jouw werk dus voldoet aan de voorwaarden van de auteurswet, is jouw werk automatisch beschermd. Dit staat nergens officieel geregistreerd. Daarom is het verstandig om jouw naam en een publicatiedatum te vermelden bij het werk. Op deze manier bewijs je dat het werk van jou is en wanneer het werk gemaakt is. Voor extra bescherming kun je digitaal een datumstempel van jouw werk laten vastleggen.
Jouw auteursrecht vastleggen
Een methode om wel jouw auteursrecht vast te leggen is bijvoorbeeld het i-DEPOT. Dit is geen recht, maar wel een manier om te kunnen bewijzen dat je op een bepaalde dag bepaalde informatie hebt. Dit is voornamelijk handig in combinatie met een geheimhoudingsverklaring. Een alternatief voor een i-DEPOT is een akte via de notaris waarin staat dat je op dat moment bepaalde informatie hebt.
Het copyright teken
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, een omcirkelde C: het copyright teken. Het teken © betekent volgens het Amerikaanse systeem dat er een auteursrecht rust op datgeen waar het teken achter staat. Vaak achter de naamsvermelding van de auteur. Vroeger was het teken in Amerika vereist om auteursrecht te claimen. Inmiddels is dit niet meer nodig.
Lees ook: Wat betekenen de tekens ©, ® en ™?
Inbreuk op copyright
Er is sprake van copyright-inbreuk wanneer iemand jouw werk openbaar maakt of verveelvoudigt zonder jouw toestemming. Maakt iemand inbreuk op jouw copyright? Zorg ervoor dat je eigen administratie op orde is, zodat je kan onderbouwen waarom jij het auteursrecht hebt. Ben je zeker van je zaak? Stuur dan een brief naar de inbreukmaker; misschien dat jullie er onderling uitkomen. Zo niet, neem dan een advocaat in de arm om bij de rechter een verbod en schadevergoeding te eisen.
Volledige bescherming op jouw werk
Heb jij een nieuw technisch product of proces bedacht? Dan is het verstandig om jouw idee volledig te beschermen met een patentrecht! Wij zoeken voor jou uit of de uitvinding origineel en innovatief genoeg is. Vervolgens schrijven wij voor jou een patentaanvraag en dienen we deze in. Dan kan niemand ervandoor gaan met jouw idee!