Blog #Patentrecht 

Wifi: Nederlandse werelduitvinding die een decennium lang op de plank lag

Weet je nog? De wereldberoemde uitvinding die ‘gewoon’ bedacht is door een Nederlander? We hebben het over Bluetooth. Naast Bluetooth is er nog een draadloze vondst van Nederlandse bodem die over de hele wereld wordt gebruikt: wifi. Bedacht door een groep engineers tijdens een brainstormsessie in de McDonalds. Uiteindelijk zorgde de wifi-technologie voor de hoogste boetes wegens inbreuk op patent. Lees in dit artikel het verhaal achter deze zaak over wifi.

De geschiedenis van wifi

Wifi, spreek je uit als [wai-fai] of door Nederlandsers als [wie-fie], staat voor “wireless fidelity”. Het begon allemaal bij de Nederlander Victor Hayes die een aparte werkgroep binnen IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers) startte om een standaard te ontwikkelen voor draadloze netwerken. De IEEE 802.11 werkgroep bedacht de WLAN standaard tijdens een brainstorm in de McDonalds in Nieuwegein. WLAN staat voor Wireless Local Area Network dat toegang geeft tot het internet. Eerder bekend onder de term “wifi”, bedacht door de vrouw van het Nederlandse teamlid Cees Link.

 

Een doorbraak dankzij Steve Jobs

Deze technologie werd al uitgevonden in 1988. Maar niemand maakte er nog gebruik van omdat het nog lang niet bij iedereen bekend was. Cees Link ging met de wifi-technologie de markt op. De Amerikaanse elektronicagigant Apple vond het idee van een draadloos netwerk interessant. Maar Link moest terugkomen wanneer het wereldwijd de standaard is. Eind jaren ’90 was het zo ver, Apple klopte opnieuw aan. Steve Jobs introduceerde de iBook; de eerste laptop die draadloos verbonden kon worden met het internet.

 

Ontwikkeling waar de markt niet klaar voor was

Maar hoe kan het dat het nog 10 jaar heeft geduurd voordat de technologie op de markt kwam? Volgens Steve Jobs was de markt er nog niet klaar voor. Link probeerde het te verkopen, maar fabrikanten vonden het niet betrouwbaar genoeg. Uiteindelijk kwam Steve Jobs erop terug. Hij introduceerde de iBook met draadloos internet (wifi) alsof het een goocheltruc was met een hula hoop. Je begrijpt dat vele fabrikanten nu spijt hebben, omdat Apple er met het succes vandoor ging.

 

Hoogste boetes ooit wegens inbreuk op patent

De technologie van wifi zorgde voor de hoogste boetes voor patentschending ooit. Universiteit California Institute of Technology klaagde bedrijven Apple en Broadcom aan omdat zij inbreuk maakten op patenten van ‘Caltech’ over wifi-technologie. De Apple-producten bevatte onderdelen van Broadcom die vier patenten van Caltech schenden. Broadcom schijnt namelijk eigen technieken gebruikt te hebben in de wifi-chips. Samen moeten ze meer dan één miljard dollar afrekenen. Op dit moment is een rechtszaak uitgesteld omdat het bedrag juridisch niet te onderbouwen is.

 

Bescherm jouw technische uitvinding

Wil jij patent aanvragen voor een technische uitvinding? Onze experts zijn ervaren in het uitvoeren van een patentonderzoek. Belangrijk is dat jouw uitvinding nieuw en inventief is. Wij onderzoeken of jouw uitvinding overeenkomt met publicaties zoals eerdere patentaanvragen, artikelen in tijdschriften en publicaties op websites. Heb je vragen over het aanvragen van een patent of patentinbreuk? Onze octrooigemachtigden adviseren jou graag. Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

 Neem contact op

 

Lees ook:

Wanneer is mijn technische uitvinding nieuw?
Wanneer is mijn technische uitvinding inventief?

Bas-Jan 't Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp