Wat kost een wereldwijd patent?

Een wereldwijd patent bestaat niet. Patent moet je per land of, in sommige gevallen, per groep van landen aanvragen. Wel kun je binnen het eerste jaar na een ingediende patentaanvraag de bescherming uitbreiden naar andere landen. Zo heb je de mogelijkheid om na de indiening van een eerste patentaanvraag de markt op te gaan, om te kijken in welke landen je verder bescherming wilt aanvragen.

Na een eerste patentaanvraag zijn de kosten voor uitbreiding gemiddeld tussen de EUR 3.000,- en EUR 6.000,- ex. BTW per land, met daarnaast gemiddeld rond de EUR 6.000,- ex. BTW per land aan kosten tot aan verlening. Het is wel zo dat per land de kosten kunnen verschillen. Door een slimme keuze te maken in de landen, is het mogelijk om de kosten daarbij te beperken. Het is aan te raden om bescherming in ieder geval aan te vragen in landen waar:

  • je zelf gevestigd ben;
  • de producten gemaakt worden (productielanden);
  • inbreuk verwacht kan worden;
  • belangrijke concurrenten gevestigd zijn; en
  • de producten en diensten met enige regelmaat verkocht worden.

Overigens kan de indruk ontstaan dat er wereldwijde patenten bestaan als je kijkt naar de publicaties van PCT-patentaanvragen (WO-publicaties). Bij deze publicaties wordt op het voorblad een groot aantal landen genoemd. Een PCT-patentaanvraag biedt de aanvrager echter niet meer dan het recht om binnen een bepaalde termijn in de genoemde landen de patentaanvraag voort te zetten.

Een wereldwijd patent bestaat dus niet. Maar heb je vragen over de kosten van een patentaanvraag? Vul dan ons contactformulier in, en we nemen contact met je op.

   Stel je vraag via WhatsApp