Blog #Merkrecht #Patentrecht #Klantcase 

Liftsens®: veiligere werksituaties in magazijnen voor heftrucks

Een veel voorkomend en gevaarlijk probleem in magazijnen en bedrijfshallen: verblinding bij de hefbeweging van heftrucks. Door het heffen moet de chauffeur omhoogkijken en krijgt daardoor de felle magazijnlampen in zijn gezicht. Liftsens® wist hoe deze onveilige werksituaties opgelost kunnen worden... 

Hun uitvinding? De verlichting wordt automatisch gedimd zodra er een verticale hefbeweging wordt gedetecteerd.

Hoe Liftsens® veiligheid bevordert in magazijnen

Het bedrijf uit Enschede voorziet klanten van twee oplossingen: de gepatenteerde sensoren en verlichtingsbesturing en de verlichting zelf. Er kan ook voor een combinatie van beide worden gekozen, zo hebben bedrijven een all-in-one service.

De sensoren in de lampen en op de heftrucks voorkomen verblinding bij chauffeurs wanneer zij recht in de lampen kijken. Dit is het werk van de unieke combinatie van sensoren op de lamp en de heftruck, die zorgen dat de lamp dimt. De gepatenteerde verlichtingsbesturing bevordert zo veiligheid en duurzaamheid in magazijnen en bedrijfshallen.

 

Gepatenteerde combinatie sensoren & merknaam beschermd 

Via Inaday heeft Liftsens® twee rechten beschermd: patentrecht voor de verlichtingsbesturing en de merknaam Liftsens®. Wij hebben een patent aangevraagd voor de verticale hefbeweging van heftrucks die verblinding moet voorkomen onder chauffeurs door de combinatie van sensoren in de lamp en op de heftruck. Dit patent beschermt Liftsens® tot in 2039, waardoor zij hun unieke positie in de markt nog lang onder het genot van patentbescherming kunnen uitbreiden.

 

Ook is de merknaam Liftsens® beschermd door ons, in de EU, UK en USA. Het merk is als woordmerk vastgelegd, wat een hele brede merkbescherming oplevert. De naam is voor de komende 10 jaar beschermd, maar Liftsens kan deze bescherming onbeperkt blijven verlengen.

 

Meer informatie over de mogelijkheden voor het beschermen van jouw merk? We leggen alles uit in ons artikel over een merk registreren.

 

Van eerste contact tot verlening

Liftsens® klopte eind 2018 bij Inaday aan. Wij deden een patentonderzoek en gaven advies over de haalbaarheid van het patent. Hierna dienden wij een Nederlandse patentaanvraag in.

 

Hierna hebben wij na 12 maanden voor Liftsens een PCT-aanvraag gedaan, welke uiteindelijk in Amerika, India en Europa vervolg gekregen heeft. Het patent is in Amerika al verleend, voor India is het nog even wachten. De verlening in Europa staat heel binnenkort op stapel. Het Europese patent van Liftsens wordt daarmee een van de eerste unitaire patenten! Vanaf 1 juni 2023 kan met een Europees patent in 1 keer bescherming in 17 EU landen verkregen worden. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten in vergelijking met de losse registraties die daar eerder voor gedaan moesten worden.

 

Ook jouw uitvinding beschermen?

Wil jij net als Liftsens® jouw uitvinding beschermen? Dan is een patent aanvragen mogelijk ook iets voor jou! Wij geven je graag vrijblijvend advies en kunnen voor jouw bedrijf al binnen één dag een patent aanvragen.

 

 Neem contact op

 

Afbeelding via Freepik 

Maurits de Jong

Octrooigemachtigde
 

   Stel je vraag via WhatsApp