Veel ondernemers zijn zich niet bewust van het risico op merkinbreuk. Na uren brainstormen heb je eindelijk een unieke naam bedacht voor jouw producten en/of diensten! Maar mag je deze naam eigenlijk wel gebruiken?
Wat is merkinbreuk?
Merkinbreuk treedt op wanneer iemand zonder toestemming een geregistreerd merk binnen dezelfde productcategorie gebruikt. Het gaat niet alleen om overeenkomende merken, maar ook om verwarrende gelijkenissen. En merken die profiteren van of afbreuk doen aan een bestaand merk. Een merk is beschermd op nationaal niveau. Het kan voorkomen dat je in Nederland dan geen inbreuk maakt, maar wel in een ander land waar je ook actief bent.
Heb ik een merkregistratie nodig om te verkopen op Bol.com of Amazon?
Verkoop jij producten via een partnerplatform zoals Bol.com of Amazon? Ook dan heb je een merkregistratie nodig. Hiermee bescherm je jouw productinformatie én voorkom je dat je inbreuk maakt op andere merken. Het kan soms voorkomen dat Bol.com of Amazon jouw merkregistratie weigert. Lees hier hoe je dit oplost.
Controleer of jouw gekozen naam beschikbaar is
Bij het kiezen van een merk- of productnaam is het verstandig te controleren of de naam juridisch al als merk is geregistreerd om inbreuk te voorkomen. Maak gebruik van de tool TMView om door de databank van Europese handelsmerken te zoeken. Je moet wel weten waar je moet zoeken, met name het producttype dat je aanbiedt (de zogeheten klassen) en waar je actief bent. Dat laatste geldt vooral als je internationaal opereert.
Je maakt inbreuk! Wat nu?
Zonder controle van een merkregistratie loop je het risico onbedoeld inbreuk te maken op het merk van iemand anders. Dit kan leiden tot het ontvangen van een “cease and desist” brief waarin de eiser verzoekt de merkinbreuk te staken en gestaakt te houden. Vaak betaal je een vooruitbetaling en onderteken je een verklaring. De uiteindelijke schadevergoeding wordt gebaseerd aan de hand van verschillende factoren zoals de verwachte omzet en juridische kosten.
Andere voorwaarden in Duitsland
Deze procedure verloopt in Duitsland op een andere manier. De advocaat van de eiser bepaalt van tevoren de waarde van de zaak, gebaseerd op een inschatting het aantal producten en mogelijke omzet. In het Duits wordt dit “Streitwert” genoemd, oftewel de waarde van de strijd. Dit bedrag moet de beschuldigde direct betalen, zonder ruimte voor onderhandeling of een proces. De kosten kunnen al snel oplopen tot duizenden euro’s, waarbij er dan ook meteen sprake is van een inbare vordering. Dat betekent dat de deurwaarder een betaling kan komen opeisen. Kijk hier echt voor uit!
Wees alert voor merkentrollen!
Merkentrollen zijn juristen die bepaalde merken vastleggen zonder deze daadwerkelijk te gebruiken. Ze benaderen mensen met claims van merkinbreuk. Voor merkentrollen is het een mooi verdienmodel, aangezien ze volgens de Duitse wetgeving direct facturen mogen sturen. Controleer daarom zorgvuldig of jouw merk- of productnaam geregistreerd staat in Duitsland.
Bescherm jouw merknaam met een merkrecht
Heb jij een onderscheidend naam bedacht voor jouw product of dienst? Controleer of dit merk al geregistreerd staat. Zeker als je internationaal actief bent, is het aanvragen van een merkrecht aan te raden voor optimale bescherming.
Onze merkengemachtigden geven je graag advies! Onze specialisten zorgen ervoor dat jouw merknaam vastgelegd wordt binnen de juiste productcategorie en in de juiste landen. Vraag een vrijblijvende offerte aan.