Merkrecht

Bescherming van uw merk is van groot belang. U bouwt er immers niet voor niets aan terwijl u onderneemt. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Door dit juridisch te laten vastleggen door u merknaam te registreren behoudt u de exclusiviteit die u wilt. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze Merkrecht tarieven pagina.

Uw merk registreren


Bescherming van uw merk is van groot belang. U bouwt er immers niet voor niets aan terwijl u onderneemt. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Door dit juridisch te laten vastleggen door u merknaam te registreren behoudt u de exclusiviteit die u wilt. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze merkrecht tarieven pagina.


Merk registreren

Zonder merkrecht bent u niet beschermd

Als ondernemer investeert u in uw merk en product of dienst. Door de jaren heen creëert u een waarde aan uw naam. Dit wilt u ook zo houden en daarom is het van belang om uw merknaam te beschermen. Uw producten en diensten onderscheiden zich van de concurrentie omdat ze aan uw merk zijn verbonden. Maar ook uw logo, de vorm van uw product of een kenmerkende kleur kunt u beschermen met een merkrecht. Door uw merknaam juridisch te laten vastleggen behoudt u de exclusiviteit van uw merk. Zie voor de tarieven van een dergelijke bescherming in de EU of de Benelux onze tarieven pagina. 

Zonder merkrecht bent u niet beschermd

Registreer uw merk en voorkom dat anderen kunnen profiteren van uw werk, product, diensten en naam. Een merk kan jarenlang bestaan en goed functioneren, maar zonder merkrecht is een merk niet beschermd. De registratie van uw merk geeft exclusief recht op gebruik van uw merk voor de producten of diensten die u aanbiedt. Anderen mogen uw merk niet gebruiken en kunnen dus ook niet profiteren van de door u geleverde inspanningen om het merk groot te maken. Het is wel van belang dat uw merk onderscheidend genoeg is. U kunt bijvoorbeeld niet op het woord ‘bakker’ een merkrecht aanvragen als u zelf bakker bent.

Wat kunt u beschermen?

Wanneer u uw merkrecht registreert in het officiële Benelux register zijn alle onderscheidende kenmerken van uw product of dienst als merk beschermd. Denk aan woorden, logo’s (drie strepen motief van Adidas), kleurstellingen (rood / geel van Shell), vormgeving (vorm van een Coca-Cola fles) en geluiden (melodie bij Nationale Nederlanden-reclames), ze komen allemaal voor merkbescherming in aanmerking.

Waar geldt een merkrecht?

In het algemeen adviseren wij om het merk te beschermen in het land waar uw bedrijf is gevestigd en waar uw belangrijkste marktkansen liggen. Elk merkenregister hanteert zijn eigen registratieprocedure.

  • Benelux-Bureau voor Intellectuele Eigendom
    Dit geeft u bescherming in Nederland, België en Luxemburg. De duur van het recht bedraagt 10 jaar, dit kunt u onbeperkt verlengen. Controleer eerst of uw merk al bestaat in het merkenregister en neem contact met ons op om dit met u te doen.
  • Uniemerk (Europese Unie)
    Met het Uniemerk heeft u bescherming in alle landen van de Europese Unie, momenteel zijn dit 27 landen. Het wordt geregeld in uniforme Europese wetgeving. Het Europese merkenrecht krijgt u voor een periode van 10 jaar en kunt u onbeperkt verlengen. Deze wijze van merkregistratie is goedkoper dan het afzonderlijk indienen van nationale inschrijvingen in alle landen van de Europese Unie.
  • Internationaal merk
    Een internationaal merk biedt u bescherming in landen die zijn aangesloten bij de Overeenkomst of het Protocol van Madrid. U kunt bescherming aanvragen in meer dan 110 aangesloten landen, maar ook kiezen voor een aantal van deze landen. Dit kan dus ook van toepassing zijn wanneer uw merk wordt nagemaakt in een ander land.


De registratie van een merk is afhankelijk van de land(en) waar u uw merk wilt registreren. In overleg met u stellen wij een optimale landendekking op, met de daarbij behorende registratieprocedure.

Hoe lang is een merkrecht geldig?

De bescherming is voor een periode van 10 jaar geldig en kan na 10 jaar weer vernieuwd worden. De vernieuwing van uw recht moet binnen 6 maanden na afloop van de geldigheidsduur van uw merkrecht doorgegeven worden. In 10 jaar kan veel veranderen onder uw merk en daarom is het van belang om te zien of het recht nog voldoende actueel is. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden of beperken van uw product range of de restyling van uw huisstijl. Uiteraard brengen wij u ruim van tevoren op de hoogte bij het aflopen van de registratieperiode. 

Meer weten?

Heeft u nog vragen over het beschermen van uw merknaam of wilt u uw merk direct beschermen en registreren? Neem dan contact met ons op of bekijk onze tarieven.

Tarieven merk registreren

Heeft u nog vragen over merknaambescherming of wilt u uw merk direct beschermen en registreren?


Bekijk de tarieven

Veelgestelde vragen over merkrecht

Op het moment dat je een beschermingsaanvraag indient, dan wordt deze aanvraag binnen een vastgestelde periode gepubliceerd. Deze publicatie is ook van belang met het oog op de positie van derden. In principe geldt een vrije markteconomie, waarop intellectueel eigendom een uitzondering vormt. Het is daarom van belang dat derden moeten kunnen bepalen of zij met een bepaalde activiteit het risico lopen om inbreuk te maken op andermans rechten, en dat ze hun strategie hierop aan kunnen passen.
Meer informatie
Op het moment dat je patentaanvraag is ingediend, dan is je beschermingsclaim vastgelegd. Je kunt dus met je uitvinding naar buiten treden. Wel moet je er rekening mee houden dat je daadwerkelijke handhaafbare beschermingsomvang afhangt van de mate waarin je uitvinding ook voldoet aan de vereisten voor bescherming, zoals onder andere nieuwheid en inventiviteit.
Meer informatie
Nee. Dergelijk rechten zijn in principe per land geldig. In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid om delen gemeenschappelijk te laten verlopen voor een groep van landen, zoals bijvoorbeeld bij een Europese patentaanvraag. Wanneer je in de hele wereld beschermd wilt zijn, dan zul je ook in ieder land van de wereld apart bescherming moeten aanvragen. Dit brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee, en het is dan ook verstandiger om een slimme keuze te maken.
Meer informatie
Nee, om je product op de markt te brengen is het niet verplicht om bescherming aan te vragen.
Meer informatie
Altijd bescherming binnen één dag

Altijd bescherming binnen één dag

Alle expertise in huis

Alle expertise in huis

Persoonlijk advies en contact

Persoonlijk advies en contact

× Stel je vraag via WhatsApp