Op zichzelf bestaat er geen recht waarmee bedrijfsconcepten op zichzelf te beschermen zijn. Bij patenten is bescherming van bedrijfsconcepten op zichzelf zelfs expliciet uitgesloten.
Nee. Dergelijk rechten zijn in principe per land geldig. In sommige gevallen bestaat de mogelijkheid om delen gemeenschappelijk te laten verlopen voor een groep van landen, zoals bijvoorbeeld bij een Europese patentaanvraag. Wanneer je in de hele wereld beschermd wilt zijn, dan zul je ook in ieder land van de wereld apart bescherming moeten aanvragen. Dit brengt echter aanzienlijke kosten met zich mee, en het is dan ook verstandiger om een slimme keuze te maken.
Als je merkt dat je producten in China (of een welk ander land dan ook) worden nagemaakt onder hetzelfde merk, kun je optreden in de landen waar je rechten hebt. In de Benelux zou je dus bijvoorbeeld containers met goederen uit China in de havens van Rotterdam kunnen tegenhouden. Een voorwaarde is wel dat je natuurlijk je een recht hebt waarop je je vordering kunt baseren, zoals een merkrecht, modelrecht of patent. Binnen een bepaalde periode kun je bovendien aangevraagde rechten uitbreiden naar andere landen.
Op het moment dat je een beschermingsaanvraag indient, dan wordt deze aanvraag binnen een vastgestelde periode gepubliceerd. Deze publicatie is ook van belang met het oog op de positie van derden. In principe geldt een vrije markteconomie, waarop intellectueel eigendom een uitzondering vormt. Het is daarom van belang dat derden moeten kunnen bepalen of zij met een bepaalde activiteit het risico lopen om inbreuk te maken op andermans rechten, en dat ze hun strategie hierop aan kunnen passen.
Nee, om je product op de markt te brengen is het niet verplicht om bescherming aan te vragen.
Publicatie van je beschermingsaanvraag is een vast onderdeel van de procedure bij het aanvragen van bescherming. Vanaf dat moment kunnen derden je gegevens ook inzien. Er zijn allerlei vaak in Oost-Europa gevestigde partijen actief die opereren onder allerlei officieel ogende namen en met officieel ogende logo’s welke kort na de publicatie aan de aanvrager een als factuur vermomde offerte sturen. In dergelijke offertes biedt men aan om je beschermingsaanvraag in hun “register” op te nemen. Deze registers zijn niet-officieel en niet van belang voor je bescherming. We raden daarom het ingaan op deze offertes af.
Wanneer je door een intellectueel eigendomsrecht beschermd bent, dan heb je zo lang als het recht geldig is de absolute rechten om een bepaalde techniek, vormgeving of een bepaald onderscheidingsteken te gebruiken binnen het land waar de bescherming geldt. Afhankelijk van je strategie kun je bepalen hoe je dit recht wilt gebruiken. Je kunt dit absolute recht exclusief voor jezelf houden, bijvoorbeeld als je zelf het product op de markt wilt brengen. Je kunt echter ook met een partij een licentieovereenkomst afsluiten. Hierin spreek je in feite af dat je niet tegen deze partij op zult treden, in ruil voor een financiële vergoeding. Ook andere voorwaarden (zoals bijvoorbeeld het gebied waarbinnen de overeenkomst geldt) spreek je in een dergelijke licentieovereenkomst af.
Of er sprake is van inbreuk op een recht hangt af van het type recht waarop je je baseert. Bij patenten zijn, zo lang een patent van kracht is, een aantal bedrijfsmatige handelingen met betrekking tot productie en aanbieden van gepatenteerde producten of werkwijzen voorbehouden aan de houder van het patent. In Nederland is de houder van een patent de enige die het beschermde product (of voor zover van toepassing: een beschermde werkwijze) mag vervaardigen, invoeren, in voorraad hebben, gebruiken, in het verkeer brengen, verder verkopen, verhuren, afleveren of anderszins verhandelen, of voor een ander mag aanbieden. De beschermingsomvang wordt daarbij bepaald door de conclusies van het patent. Op het moment dat een derde partij zonder toestemming van de houder van het patent deze handelingen uitvoert, dan kan er sprake zijn van inbreuk. Ook het aanzetten tot inbreukmakende handelingen (zoals door het verschaffen van cruciale onderelen) of op equivalente wijze uitvoeren van een product kan leiden tot inbreuk.
Wanneer je vermoed dat iemand anders inbreuk maakt op jouw intellectueel eigendom, dan zul je om je recht te halen daartegen actie moeten ondernemen. Voordat je stappen zet is het wel van belang om een analyse van de situatie te maken. Bij een patent moet je het vermeend inbreukmakende product toetsen aan de conclusies van het verleende patent. Bij merken of modellen voer je eveneens een toetsing uit om te bepalen of er sprake is van inbreuk.
Om je idee te beschermen moet je rekening houden met het maken van kosten. Veel intellectuele eigendomsrechten moet je aanvragen. Op het moment dat je een aanvraag voor een dergelijk recht indient (zoals bijvoorbeeld een patentaanvraag of een merkregistratie), dan betaal je overheidstaksen.